KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Ajdov kruh s semeni brez gnetenja

Kruh brez gnetenja se običajno pripravlja iz bele moke. Ker mi radi pri peki kruha uporabljamo različne moke, smo tokrat na ta način pripravili ajdov kruh. Običajno se ajdovemu kruhu dodajajo orehi, mi pa smo izbrali naša sončnična semena.
Kruh brez gnetenja je najboljši, če je pečen v kvalitetni litoželezni posodi.
Ja, ta posoda ni odlična le za kuhanje, ampak tudi za peko kruha. Naš ajdov kruh je uspel enako kot klasični beli kruh. Skorja kruha je rustikalna, sredica pa mehka, puhasta.

ajdov kruhSestavine:


Priprava:

Pripravimo 300 ml kropa in z njim poparimo ajdovo moko, ki smo jo pripravili v večji posodi. Če uporabljamo sveži kvas, naredimo kvasec (sladkor, sveži kvas in 50 ml mlačne vode). Pšenično moko premešamo s soljo in suhim kvasom, v kolikor uporabljamo tega. Sončnična semena rahlo popražimo v ponvi brez maščobe – le toliko, da zadiši.

Ko se ajdova moka ohladi, dodamo pripravek s pšenično moko, sončnična semena in kvasec. Dodamo še preostalo vodo in s kuhalnico vse zelo dobro premešamo. Testo bo lepljivo. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo na toplem vsaj 10 ur.

Na pomokano površino zvrnemo vzhajano testo, na vrh potresemo malo moke in prepogibamo – negnetemo, le prepogibamo od zunaj proti sredini. V kolikor je potrebno, dodajamo moko, da se nam
testo ne lepi na dno. Peki papir posipamo z malo moke, nanj položimo testo in pokrijemo s folijo za živila ali s kuhinjsko krpo. V kolikor želimo lepo okroglo obliko, peki papir položimo v pleteno košarico ali podobno okroglo posodo. Pustimo vzhajati vsaj 2 uri.

Litoželezno posodo segrevamo v pečici do 230 °C. Ko je posoda res zelo vroča, jo vzamemo iz pečice in vanjo položimo testo skupaj s peki papirjem (folijo za živila pa prej odstranimo). Posodo pokrijemo s pokrovom, jo damo v pečico in pečemo 30 minut. Nato pokrov odstranimo in pri isti temperaturi pečemo še 15 minut. Nato temperaturo zmanjšamo na 180 °C in pečemo še 15 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo kruh v posodi, da se ohladi.

Dober tek!

Dodaj odgovor