Rabite idejo za super sladico? Za vas imamo naš trenutno najljubši recept, ko gre za zdrave sladice. Tale cheesecake je noro kremast, poln beljakovin in preprost za pripravo. Dno cheesecaka smo naredili iz zdrave ekološke pirine polnozrnate moke. Resnično super kombinacija okusov, ki kar zasvoji.
Sestavine za testo:
- 260 BIO pirina polnozrnata moka
- 125g kokosovo olje (stopljeno)
- 40g javorjev sirup
- 490g quark jogurta
- 135g eritritola v prahu ali 105 g sladkorja
- 15g BIO pšenična bela moka
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
- 30g skute
- 3 jajci
- ščep soli
- 65g masla indijskih oreščkov
- 45g kokosovega olja
- 45g javorovega sirupa
Sestavine za cheesecake kremo:
Sestavine za karamelo:
Priprava:
1. Pečico segrejte na 190°C. Pekač premera 18cm dobro namastite in postavite na stran.
2. V srednje veliki posodi s pomočjo vilic zmešajte moko, olje in javorjev sirup. Nastati mora vlažna, peskasta zmes, s katero lahko oblikujete dno.
3. Zmes prestavite v namaščen pekač in oblikujte dno ter robove. Pomagajte si s pomočjo kozarca z ravnim dnom – s kozarcem pritiskajte ob dno, da ga izravnate, enako storite z robovi. Oblikovano dno nekajkrat prepikajte z vilicami (da bo para izparevala) in postavite v pečico.
4. Pecite 15-20 minut oz. tako dolgo, da robovi malo porjavijo. Pekač vzemite iz pečice, temperaturo zmanjšajte na 160°C in pripravite cheesecake kremo.
5. V veliki posodi s pomočjo ročnega mešalnika na srednji hitrosti zmešajte quark, sladilo in moko, dokler ne nastane kremna zmes – nekje 2 minuti.
6. Dodajte limonin sok, vaniljevo aromo in ščep soli. Premešajte.
7. Med stalnim mešanjem dodajajte jajca (sobna temperatura), eno za drugo in vmes dobro premešajte.
8. Dodajte skuto in ponovno premešajte. Zmes bo zelo tekoča.
9. Prelijte po rahlo ohlajenem dnu in postavite v pečico. Pecite 60 minut. Cheesecake je pečen, ko so robovi pečeni, sredica pa se ob tresljaju rahlo zatrese.
10. Pekač vzemite iz pečice in postavite na pult, kjer ga pustite toliko časa, da se ohladi na sobno temperaturo.
11. Nato ga dobro zavijte v folijo za živila in čez noč postavite v hladilnik (za vsaj 8 – 10 ur).
12. Ko je cheesecake ohlajen, pripravite karamelo. V manjši ponvi na nizkem ognju zmešajte maslo indijskih oreščkov, kokosovo olje in javorjev sirup. Segrevajte samo toliko, da se vse raztopi in poveže v enotno, gladko zmes.
13. Zmes rahlo ohladite, nato pa prelijte po ohlajeni cheesecake kremi. Postavite v hladilnik za 15-30 minut oz. toliko časa, da se karamela strdi. Po želji okrasite in postrezite.
Recept @vila_natura