Loading..

Mi smo ljubitelji jedi na žlico. Te nam še najbolj teknejo v hladnih zimskih dneh. Če je v jedi kislo zelje, pa še toliko bolje. Za pripravo segedin golaža je ravno kislo zelje tisto ključno. Namesto krompirja, so pri nas obvezna priloga segedin golaža domači ajdovi žganci.



Sestavine za žgance:

  • 200 g BIO ajdove moke
  • 6 dl vode
  • ščepec sol


  • Sestavine za golaž (za 4 osebe):

  • 500 g kislega zelja
  • 600 g svinjine
  • 3 čebule
  • 2 žlici rdeče sladke paprike v prahu
  • 3 žlice paradižnikove omake
  • 3 lovorovi listi
  • 4 stroki česna
  • začimbe (sol, poper, muškatni orešček, 1 žlička posušena bazilika, mleta kumina)
  • ½ l jušne osnove




Priprava žgancev:
1. Zavremo vodo s soljo.
2. V krop vsipamo moko in pustimo, da voda moko prekrije.
3. Nato temperaturo znižamo in pustimo, da blago vre približno 20 minut. Nič ne mešamo.
4. Po 20 minutah žgance s kuhalnico močno premešamo, da se odvečna voda vpije vso moko.
5. Pustimo, da se žganci kuhajo še kakih 15 minut.
6. Z žlico naredimo po želji velike žgance.

Priprava golaža:
1. Meso narežemo na večje kocke približno 3×3 cm.
2. Čebulo drobno sesekljamo.
3. Na vročem olju zarumenimo čebulo, nato dodamo meso.
4. Začinimo: sol, poper in paprika v prahu. Dobro premešamo in meso lepo popečemo.
5. Dodamo lovorjev list, stisnjena 2 stroka česna, baziliko in naribani muškatni orešček (lahko je tudi v prahu). Premešamo.
6. Nazadnje dodamo še mleto kumino in paradižnikovo omako. Premešamo in zalijemo z juho.
7. Kuhamo približno 1 uro oziroma dokler se meso ne zmehča.
8. Medtem posebej skuhamo kislo zelje. Prelijemo ga popolnoma z vodo, dodamo celo čebulo, 2 stroka česna, cel poper, lovorov list in brinove jagode.
9. Kuhamo 30 minut, nato zelje odcedimo. Nekaj vode od zelja prihranimo, odstranimo pa lovorov list in brinove jagode.
10. Odcejeno kislo zelje dodamo mesu, dodamo nekaj zeljne vode in dobro premešamo. Če nam prija bolj kislo, damo te vode več.
11. Kuhamo vse skupaj še 20 minut, da se sestavine dobro prepojijo.
12. Postrežemo z žganci. Po želji dodamo žlico kisle smetane.



* * *
Recept @vila_natura

* * *

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pridružite se naši BIO zgodbi in pridobite 10% popust
Bodite prvi informirani o ekološkem kmetovanju, o zdravih receptih iz BIO izdelkov ter o naših akcijah in popustih.
Checkboxes
0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaNazaj v trgovino