Loading..

Šmorn je pri nas tako priljubljena jed, da je na jedilniku sigurno vsak drugi teden. Še posebej se prileže, ko je za kosilo enolončnica. Najbolj nam je všeč taki rahli, puhasti šmorn, taki pravi dunajski. Običajno uporabimo mehko belo moko, tokrat pa je @ninazorcic za nas pripravila takega s polnozrnato moko. Super je!



Sestavine:

  • 110 g BIO pirine polnozrnate moke
  • 2 beljaka
  • 2 srednji jajci
  • 20g sladkorja
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 1/2 čajne žličke vaniljeve arome
  • 1/4 čajne žličke soda bikarbone
  • 150g mleka
  • 20g masla

  • Sestavine za karameliziran sladkor:

  • 20g masla
  • 1/2 zavojčka vaniljevega sladkorja



  • Sestavine za posip:

  • sladkor v prahu
  • domača marmelada




Priprava:

1. Jajca ločite na beljake in rumenjake. Beljakom dodajte še dodatna dva beljaka in stepite v trd sneg.
2. V posodo z rumenjakoma dodajte sladkor, vaniljev sladkor, vaniljevo aromo, sodo in mleko ter premešajte. Na koncu dodajte še moko. Dobro premešajte, da ne nastanejo grudice.
3. Beljake postopoma z metlico ali lopatko primešajte k pripravljeni zmesi iz rumenjakov, dokler ne dobite enotne, puhaste zmesi.
4. Na manjši ponvi na nizkem ognju stopite maslo. Ko je popolnoma stopljeno, v ponev prilijte pripravljeno zmes. Pokrijte s pokrovom in kuhajte 10-15 minut. Da bo šmorn puhast, je pomembno, da kuhate na nizkem ognju, drugače dobite hrustljavi šmorn.
5. Ko je spodnja stran pečena do zlato rjave barve, zgornja pa še vedno malo tekoča, zmes razdelite na 4 enake dele in jih postopoma obrnite, da se zapeče še druga stran. Na drugi strani kuhajte še nekje 5-7 minut, nato zmes razrežite oz. razdrite na majhne kocke.
6. Šmorn prestavite na krožnik.
7. Pripravite karameliziran sladkor tako, da v ponvi na nizkem ognju grejete maslo in vaniljev sladkor tako dolgo, da se rahlo raztopita. Vmes stalno mešajte in pazite, da se raztopina ne zažge. Nato v ponev vrnite šmorn in vse skupaj dobro premešajte.
Puhasti šmorn posute s sladkorjem v prahu in postrezite z domačo marmelado!


Dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pridružite se naši BIO zgodbi in pridobite 10% popust
Bodite prvi informirani o ekološkem kmetovanju, o zdravih receptih iz BIO izdelkov ter o naših akcijah in popustih.
Checkboxes
0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaNazaj v trgovino