Ko se vam zalušta kaj sladkega, je čas za palačinke. Palačinke so taka vrsta sladice, ki se je lahko pripravi na nešteto načinov in za različne priložnosti.
V našem klasičnem receptu smo za osnovo uporabili našo BIO moko za palačinke. Ta izdelek vključuje naši dve odlični moki in sicer: moko iz enozrnice in pirino polbelo moko. Obe moki meljemo iz pražit enozrnice in pire, ki spadata med najbolj zdrava žita. Moka iz enozrnice je bolj kompaktna, ostra, lepe rumene barve in rahlo oreškastega okusa, pirina polbela moka pa poskrbi za rahlost palačink.
Palačinke pa ne bodo odlične le za sladico, mi jih velikokrat pripravimo že dopoldan in so odlične s sadjem za dopoldansko malico, kar pa jih ostane pa za popoldanski obrok ali celo za večerjo. Ker je priprava hitra in enostavne, se lahko z njimi razvajamo tudi med tednom.
Sestavine:
- 300g BIO moke za palačinke
- 4 jajca
- 600 ml mleka
- 50 ml gazirane vode ali pinjevca
- ščepec soli
- 50 g mletih mandljev
- maščoba za peko
- marmelada, sadje
Priprava:
1. V veliko posodo dodamo jajca, ki jih z metlico penasto umešamo.
2. Dodamo mleko, radensko in sol ter ponovno premešamo.
3. Zdaj dodamo še moko in dobro premešamo, da nastane gladka masa brez grudic.
4. Pustimo počivati 15 minut.
5. Ponev za peko palačink segrejemo in namastimo z maščobo. Mi najraje uporabljamo maslo.
6. Z zajemalke na vročo maščobo zlijemo maso. Takoj posipamo z žličko mandljev. Pečemo na tej strani tako dolgo, da se vsa masa dobro zapeče.
7. Nato palačinko obrnemo in jo le na kratko zapečemo še na drugi strani.
8. Nadaljujemo tako dolgo, da porabimo vso maso. Pečene palačinke zlagamo eno na drugo.
9. Postrežemo tople ali hladne z najljubšim namazom. Zelo lepo se poda sveže sadje ali pa vroči gozdni sadeži (različno sadje segrevamo s kančkom limone in sladkorja kakih 15 minut).
Recept @vila_natura