Rogljički v kakršni koli varianti so pri nas zelo priljubljeni. A ti rogljički iz droži so pa res nekaj posebnega. Mehki, nežni, a vseeno tako polnih okusov, da jih resnično hitro zmanjka. Osnova rogljičkov iz droži so vsekakor domače droži – matične droži so najboljše iz ržene polnozrnate moke. Enkrat, ko imamo svoje droži, gre vse zelo enostavno, rabimo edino malo več časa. Sestavine za 140 g sladkih droži:

![]()
Sestavine za rogljičke:
Premaz:

![]()
Priprava:
Da bi rogljičke spekli recimo v soboto popoldan, začnite s pripravo v petek zvečer. Odvzemite 15 g matičnih droži, ki jih hranite v hladilniku in jih dajte v čisti večji lonček. Dodajte ostale sestavine za pripravo sladkega drožnega nastavka in dobro premešajte. Pustite na sobni temperaturi do priprave testa. Vmes jih še enkrat premešate.
S pripravo testa začnite v soboto dopoldan – droži bi morale že primerno narasti. V večjem lončku zmešajte mleko, jajci, sladkor, sol, rum, sok limone in limonino lupino. Zdaj dodajte še drožni nastavek in premešajte.
Pripravite mešalnik in vanj presejajte moko. Prižgite ga na nižjo hitrost in počasi v moko dolivajte tekočo mešanico. Pustite gnesti, da se sestavine lepo povežejo, nato dodajte še koščke masla. Povečajte hitrost in gnetite tako dolgo, da dobite lepo testo.
Testo prestavite v posodo za gnetenje in začnite gnesti z rokami. Pustite 10 minut, nato ponovno gnetite 2-3 minute. Ta postopek ponovite v naslednji uri vsaj 2-krat, še bolje 3-krat. Nato posodo za gnetenje pokrijte s folijo za živila in pustite, da naraste za 1-krat (to bo trajalo nekaj ur, odvisno od sobne temperature).
Pripravite si večji in nizki pekač ter ga obložite s peki papirjem. Ko je testo primerno naraslo, ga iz posode obrnite na pomokano površino. Na tej točki lahko celotno kepo testa razvaljajte v eno res veliko okroglo obliko in jo razdelite na približno 24 večjih delov. Lahko pa testo na tej točki razdelite na dva enako velika dela in vsakega razvajate v okroglo obliko. Nato vsak del narežite na 16 enako širokih trikotnikov.

Na širši del trikotnika položite pol čajne žličke marelične marmelade, nato vsak trikotnik zavijte. Začnite pri širšem delu in rolajte proti ožjemu delu. Rogljičke nalagajte na pekač, med njimi pustite kak centimeter prostora, saj bodo rogljički še malo narasli. Ko so vsi rogljički na pekaču, jih premažite s polovico premaza, nato jih pokrijte s folijo za živila in pustite ponovno vzhajati (približno 3-4 ure). Ko so rogljički vzhajani, jih premažite s preostalim premazom. Prvih pet minut jih pecite v prej ogreti pečici pri 220 °C, nato temperaturo zmanjšajte na 190°C in pecite še približno 20 minut oziroma dokler niso lepo porjaveli. Vzemite iz pečice in rogljičke hladite na rešetki.
Potem pa le še uživajte.











