Palačinke so taka vrsta sladice, ki se je lahko pripravi na nešteto načinov in za različne priložnosti. V tokratnem receptu smo za osnovo uporabili moke iz dveh pražit – enozrnice in pire. Moka iz enozrnice je bolj groba, ostra, lepe rumene barve in rahlo oreškastega okusa, pirina bela moka pa poskrbi za rahlost palačink. Našemu receptu smo poleg običajnih sestavin za palačinke dodali še nekaj zanimivih dodatkov, ki poskrbijo za posebno bogat okus.
Palačinke bodo odlične za zaključek kosila, ob popoldanski kavici ali pa za začetek prekrasnega dne. Ker je priprava hitra in enostavno, se lahko z njimi razvajamo tudi med tednom.
Sestavine za 4 osebi:
- 160g BIO moke iz enozrnice
- 100g BIO pirine bele moke
- 500 ml mleka
- 2 jajci
- 30 g raztopljenega masla
- 20 g sesekljanih oreščkov po lastnem okusu (lešniki, mandlji, orehi…)
- 10 g kokosovega sladkorja
- 1/2 ČŽ vaniljeve arome
- ščep soli
- noževa konica sode bikarbone
Palačinke so zelo aromatične zaradi oreščkov v testu, zato jih lahko postrežete kar take mogoče s kančkom sladkorja v prahu. Lahko pa ste kreativni in jim dodate žličko marmelade in sadje (odlične so z malinami, borovnicami ali jagodami). Pika na I pa bo kepica odličnega vaniljevega sladoleda.
Priprava:
Ločite beljak in rumenjak. Beljaku dodajte sol in stepite sneg.
V večji posodi rumenjakoma dodajte mleko in raztopljeno maslo. Z metlico dobro premešajte.
Združite obe moki in ju dodajte mlečni mešanici. Dodajte še drobno sesekljane oreščke, kokosov sladkor, sodo bikarbono in vaniljevo aromo. Vse sestavine z metlico dobro premešajte. Ko dobite gladko maso, z metlico rahlo vmešajte še beljake.
Segrejte ponev za palačinke poljubne velikosti. Ko je ponev segreta, dodajte malo masla ali drugo maščobo po želji. Ko se raztopi, maščobo enakomerno razporedite po ponvi in nato vlijte eno zajemalko pripravljene mase.
Ko se spodnja stran palačinke lepo zapeče, jo obrnite in pecite dalje na drugi strani dokler palačinka ni lepo zapečena. Odstranite s ponve in nadaljujete s preostalo maso.