Loading..


Če kdo vpraša naše otroke, katera je njihovo najljubše kosilo, so zelo visoko na vrhu palačinke z mletim mesom.
Slane palačinke oziroma crispelle so italijanska različica palačink z okusnim nadevom. Za nadev lahko izberemo katerokoli mleto meso, lahko pa meso izpustimo in se ohranimo le zelenjavo. Ko nadev zavijemo v palačinke, vse skupaj prelijemo z okusnim mascarpone prelivom in zapečemo s sirom.
Tako pripravljene palačinke so preprosta, a izjemno okusna jed, ki bo odlična ne le za kosilo, pač pa tudi za lahkotno večerjo. Če celoten recept pripravljamo naenkrat, bo sicer potrebno nekaj več čas, a bo rezultat vreden truda. Lahko pa si pripravo olajšamo tako, da palačinke pripravimo en dan prej.
Palačinke so v tem receptu izredno pomembne, zato se držimo recepta.


Sestavine za 12 palačink:

  • 240 g BIO durum pšenične moke
  • 4 jajca
  • 400 ml mleka
  • ščep soli
  • 2 žlici olivnega olja

  • Sestavine za nadev:

  • 500 g mletega mesa
  • 2 stebli zelene
  • 3 -4 srednje veliki korenčki
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 100 ml belega vina
  • sol, poper, timijan
  • olivno olje


  • Dodatki:

  • 200 g mascarpone
  • 100 ml zelenjavne jušne osnove
  • naribani sir (mozzarella, gauda, ementaler…



  • Priprava:
    1. Najprej pripravite maso za palačinke. V večji posodi razžvrkljajte jajca, dodajte mleko, 4 žlice olivnega olja, sol in moko. Z metlico dobro premešajte in pustite stati vsaj 15 minut. Namig: 100 ml mleka lahko nadomestite z mineralno vodo z mehurčki in palačinke bodo še bolj rahle.

    2. Pripravite sestavine za nadev. Korenčke olupite in narežite na ozke kolobarje. Zeleno, šalotki in česen sesekljajte na majhne koščke.
    Namig: če boste izpustili meso, dodajte npr. gobice.

    3. V večji kozici segrejte olivno olje. Na njem prepražite mleto meso. Posolite ga in popoprajte ter dodajte timijan. Pustite, da se praži tako dolgo, da vsa voda izpari. Dodajte vso zelenjavo (korenček, zelena, šalotka, česen) in pecite še kakih 5 minut. Nato zalijte z vinom, počakajte, da se vino pokuha. Nato pokrijte in kuhajte dokler meso ni kuhano – odvisno od vrste mesa.
    Namig: v tem koraku bi lahko dodali tudi pest na pol prerezanih češnjevih paradižnikov.

    4. Med tem se lotite peke palačink. Izberite majhno ponev, palačinke pa pecite na olivnem olju. Masa bo bolj gosta, dobiti pa morate vsaj 12 palačink.

    5. Segrejte pečico na 180°C.

    6. V posodi zmešajte mascarpone in jušno osnovo.

    7. Pripravite ozki in dolgi pekač dimenzij približno 20 x 40 cm. Polovico mascarpone osnove polijte po pekaču in enakomerno razporedite.

    8. Vsako palačinko naložite z nadevom. Palačinko dobro zavijte, da vam nadev ne pobegne. Palačinke nalagajte na pekač eno poleg druge.

    9. Palačinke po vrhu prelijte s preostankom mascarpone osnove in potresite s poljubnim naribanim sirom.

    10. Pecite v prej ogreti pečici približno 20-25 minut.

    Potem pa samo še uživajte. Dober tek!

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Pridružite se naši BIO zgodbi in pridobite 10% popust
    Bodite prvi informirani o ekološkem kmetovanju, o zdravih receptih iz BIO izdelkov ter o naših akcijah in popustih.
    Checkboxes
    0
      0
      Vaša košarica
      Košarica je praznaNazaj v trgovino