Oves je žito, ki ima pomembno vlogo v zdravi prehrani. Najbolj uporabni so ovseni kosmiči, ki res ne smejo manjkati v nobeni kuhinji.
Najpogosteje se pripravijo kot klasična jutranja kašica v kombinaciji s svežim ali suhim sadjem, oreščki, semeni… Mi pa ovsene kosmiče zelo radi dodajamo peki keksov, raznega peciva ter pripravi kakih energijskih kroglic ali ploščic.
Naše recept za energijske ploščice vključuje poleg zdravih, vlaknin polnih, ovsenih kosmičev tudi energijsko bogata bio lanena semena.
Sestavine za 10 ploščic: 1. Vse sestavine, razen lešnikovega masla in medu, stresite v veliko posodo. Priprava bučnega masla:
Sestavine za bučno maslo:
Priprava ploščic:
2. Sestavine med seboj dobro premešajte, nato jih prelijte z medom in lešnikovim maslom.
3. Z rokami dobro pregnetite vse sestavine med seboj.
4. Pravokotni pekač ali posodo prevlecite s peki papirjem in vanj nasujte maso.
5. Maso močno pritisnite ob dno, da jo dobro sploščite skupaj. Ta korak je ključen, če želite, da se bodo tablice lepo rezale.
6. Pekač s tablicami postavite v zamrzovalnik za 30 minut, saj se bodo tablice tako najlažje rezale. Lahko jih tudi pustite v hladilniku čez noč.
7. Nato maso v pekaču narežite na poljubno velike kose in samo še uživate v pripravljenem prigrizku.
1. Bučna semena najprej popražite v ponvi.
2. Popečena semena zmeljite v blenderju skupaj z bučnim oljem, tako da dobite maslu podobno strukturo.
Najlažja priprava masla bo, če boste uporabili več sestavin npr. 500 g bučnih semen in 100 ml bučnega olja.
S tako pripravljenim bučnim maslom lahko prelijete ovsene ploščice.
Recept je pripravila @everyday_breakfast_club