Izdelki iz ovsa imajo zelo veliko hranljivih snovi in so tudi lažje prebavljivi od nekaterih drugih žit. Oves raste v ovoju, ki mu nudi dodatno zaščito pred škodljivci in zunanjimi vplivi. Požet oves se olušči v kašo, ki se melje v ovseno mok. Ovsena moka velja za eno izmed najbolj zdravimi vrstami mok. Vsebuje posebno beljakovino avenin, ki pozitivno deluje na človeški organizem.
Kruh iz ovsene moke ima veliko topnih vlaknin in rudnin, mangana, selena, magnezija in železa. Ovseni kruh pomaga vzpostaviti zdravo stanje v debelem črevesju in razstruplja telo, to pa predvsem zato, ker ovsena zrna vsebujejo nenasičene maščobe. Znižuje holesterol in krvni sladkor.
Sestavine:
- 200 g BIO ovsene moke
- 300g BIO pšenične bele moke
- 15g soli
- vrečka suhega kvasa ali pol kocke svežega kvasa
- 300ml vode
- žlica poljubnega olja, npr. BIO sončnično olje
Čas priprave: 1 ura
Priprava:
Obe moki zmešajte v posodi. Če uporabljate sveži kvas, naredite v moki jamico za kvas, žličko sladkorja ter 50 ml mlačne vode in pokrito pustite 15 minut. Pri uporabi suhega kvasa ta postopek izpustite. Dodate sol, olje in ob gnetenju počasi dolivajte preostalo mlačno vodo. Oblikujte hlebec in ga dajte na toplo za eno uro oziroma da naraste vsaj za 1-krat. Zgornjo površino premažite z mlačno vodo, da se naredili lepa skorja. V ogreti pečici na 220˚C pecite 10 minut, nato temperaturo zmanjšajte na 180˚C in pecite še 30 minut.
Namig: Da je kruh pečen, mora dno zadoneti, ko po njem potrkate.
Dober tek!