Resnično ni okusnejšega kruha kot je doma pečen kruh z drožmi. Ne glede na to katero moko uporabimo, kruh z drožmi ima tisto mamljivo hrustljavo skorjo ter mehko, nežno sredico, ki se kar topi v ustih. Ker pirina moka zahteva manj tekočine od pšenične, smo navedli sestavine za obe moki.
Osnova kruha z drožmi pa so vsekakor domače droži – najboljše uspejo iz ržene polnozrnate moke.
Enkrat, ko imamo svoje droži, gre vse zelo enostavno, rabimo edino malo več časa.
Sestavine za drožni nastavek: Sestavine za kruh s pirino moko: Sestavine za mešani kruh:
![]()

![]()
Priprava:
Da bi kruh spekli recimo v nedeljo zjutraj, začnite s pripravo najbolje v petek pozno zvečer, lahko pa tudi v soboto zgodaj zjutraj. Odvzemite 15 g matičnih droži, ki jih hranite v hladilniku in jih dajte v čisti večji lonček. Dodajte 80 g BIO ržene polnozrnate moke in 75 g mlačne vode. Dobro premešajte in pustite na sobni temperaturi do priprave kruha. Vmes jih še enkrat premešate.
S pripravo kruha začnite torej v soboto popoldan najkasneje ob 15.uri. V posodo za gnetenje vsipajte celotno količino moke. V ločeni merilni lonček nalijte mlačno vodo, dodajte sol in droži. Premešajte, da se droži raztopijo. Tekočo mešanico vlijte v moko in s kuhalnico premešajte, da se sestavine povežejo. Nadaljujte z roko in zamesite testo. Pustite ga stati v posodi 10 minut, nato 2-3 minute gnetite. Ta postopek ponovite v naslednji uri vsaj 2-krat, še bolje 3-krat. Nato posodo za gnetenje pokrijte s folijo za živila in pustite, da naraste za 2-krat (to bo trajalo nekaj ur, odvisno od sobne temperature).
Ko je testo primerno naraslo, ga iz posode obrnite na pomokano površino in dobro pregnetite. Pustite ga na pomokani površini vsaj 10 minut in spet pregnetite. Nato oblikujte okroglo obliko. Pleteno košarico primerne velikosti obložite s kuhinjsko krpo, jo pomokajte in nanjo položite oblikovno testo. Po vrhu narahlo pomokajte in dajte posodo s testom v plastično vrečko, ki jo z gumico dobro zaprete. Dajte na hladno (hladilnik, shramba) in pustite čez noč.

Zjutraj si pripravite pekač s pokrovom (dutch oven), ker boste le na ta način dosegli želeli učinek. Pekač s pokrovom vred dajte v pečico in ga skupaj s pečico segrejte na 250 °C vsaj 45 minut. Ko je pečica močno segreta, zmanjšajte temperaturo na 230°C in predvidno vzemite lonec iz pečice. Pripravite si peki papir ter nanj zvrnite vzhajano testo. Po vrhu ga poljubno zarežite in s peki papirjem previdno položite v vroč lonec. Pokrijte s pokrovom in pecite 20 minut.
Nato odstranite pokrov in pecite odkrito še naslednjih 15-20 minut pri isti temperaturi, tako da se skorja lepo zapeče.
Vzemite lonec iz pečice in previdno vzemite iz lonca pečeni kolač kruha. Hladite ga na rešetki in zarežite šele, ko je resnično ohlajen.
Potem pa le še uživajte.












