To so sigurno eni najbolj sočnih piškotov s kosmiči, zato ne preseneča, da smo pri nas nad njimi res zelo navdušeni. Koščki rozin poskrbijo za svežino in naravno sladkobo, zato lahko količino rozin zmanjšamo in vključimo v recept brusnice in pekane orehe, pa bodo keksi manj sladki.
Priprava keksev je enostavna, saj sestavine zelo hitro premešamo, mase pa pred peko ni potrebno ohlajati. Pomembno pa je, da kekse ne pečemo predolgo in da s peko zaključimo, ko bo zgornja plast keksev na videz še mehka. A brez skrbi, že čez kakih 10 minut se bodo keksi strdili.
Če vam bo kaj keksev ostalo, kar je bo bolj malo verjetno, jih hranite do 1 tedna v primerni posodi za kekse.
Sestavine za 15 velikih keksev:
- 100 g BIO ovsenih drobnih kosmičev
- 160 g BIO pšenične bele moke ali BIO pirine bele moke ali BIO kamutove fine moke
- 150 g rjavega sladkorja
- 130 g zmehčanega masla
- 150 g rozin (ali 50 g rozin, 50 g brusnic, 50 g pekane orehov)
- 1 srednje veliko jajce
- 8 g vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- 1 ČŽ pecilnega praška
- 1/2 ČŽ soda bikarbone
- 1 ČŽ cimeta
- 2 žlici javorovega sirupa
Priprava:
1. V ločeni posodi zmešajte suhe sestavine: kosmiče, moko, sol, sodo, pecilni prašek in cimet.
2. Rozine drobno sesekljajte.
3. V večji posodi z mikserjem mešajte maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Miksajte nekaj minut, da nastane fina kremasta zmes.
4. Dodajte jajce in ga dobro umešajte.
5. Vsipajte suhe sestavine in z mešalnikom mešajte le kratek čas.
6. Na koncu dodajte še rozine in javorjev sirup ter ponovno premešajte. Masa bo zdaj že zelo gosta.
7. Pekač obložite s peki papirjem (potrebovali boste dva večja nizka pekača). Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
8. Iz mase oblikujte kroglice (ca. 50 g/kroglico) in jih nalagajte na pekač. Med kroglicami naj bo vsaj 3 cm razmaka, saj se bodo kroglice razlezle.
9. Pecite približno 11-12 minut. Ohladite na rešetki.
Keksi so odlični ob čaju ali kavici.