Prazniki gredo skupaj z nečim sladkim, a včasih nimamo ne časa, ne volje za zahtevne sladice. V takih primerih je dobrodošel kak enostaven in hiter recept. Točno tak je naš recept za kakavov kolač z borovnicami.
Kolač je tako enostaven za pripravo, pa vseeno tako slavnosten na pogled in kar je najbolj pomembno – tako neskončno okusen.
Ker v njem ni masla, ne mleka, bo odlična izbira za vse z inotleranco na mlečne izdelke.
Po želji lahko borovnice zamenjate za maline ali robide, tudi ribez ali brusnice bi se v redu obnesle.
Sestavine:
- 140g BIO kamutove moke
- 0,6 dl BIO sončničnega hladno stiskanega olja
- 3 jajca
- 140g finega kristalnega sladkorja
- 7 g pecilnega praška
- 1 ČŽ vanilje
- 0,6 dl vode
- 60g kakava
Preliv:
Priprava:
1. Beljake stepite v snega in dajte na stran.
2. V večji posodi penasto zmiksajte rumenjake in fini kristalni sladkor.
3. Dolijte olje in vodo ter tekočo vaniljo. Miksajte, da se sestavine povežejo.
4. Dodajte moko s pecilnim praškom, na koncu pa vmešajte še kakav.
5. V kakavovo maso nežno z lopatko vmešajte še stepene beljake.
6. Borovnice povaljajte v žlici moke. Polovico borovnic dajte v maso in nežno premešajte.
7. Pripravite model. Dobro ga namastite in posipajte z nekaj moke. Maso nadevajte v model in po vrhu posujte po želji z nekaj borovnicami.
8. Pecite 45 minut v ogreti pečici na 175 stopinj.
9. Ko je kolač pečen, ga pustite v modelu, da se ohladi.
10. Pripravite vroče borovnice tako, da jih segrejete na rahlem ognju skupaj s sladkorjem v prahu.
11. Kolač previdno vzemite iz modela ter ga na servirnem krožniku prelijte z vročimi borovnicami.
—> Ta kolač je tako enostaven, tako sočen in tako lep na pogled, da bo enkratna izbira za katero koli priložnost.>