Description
Pšenični zdrob je mlet iz ekološke pšenice. Zdrob je polnozrnati, rahlo rjavkaste barve in odličen za pripravo otroškega grisa, Priprava te jedi je enostavna, čas kuhanja pa je približno 5 minut, saj ne gre za instant gris.
Gris bo odličen za zajtrk ali večerjo, še posebej so nad njim navdušeni otroci. Pšenični zdrob se uporablja tudi za jušne žličnike, kot dodatek kakšnemu pecivu ali narastku.
Neka receptov s pšeničnim zdrobom
- Jušni žličniki
- Jogurtovo pecivo z zdrobom
- Mlečni gris
Splošno o pšenici
Pšenica je nastala s križanjem več vrst žit in divje trave. Prvi gojeni vrsti sta bili enozrnica in dvozrnica na področju »rodovitnega polmeseca« pred več kot 10.000 leti pr.n.št. Navadna pšenica prihaja iz časov okrog 6.000 let pr.n.št. in se je kasneje širila v Severno Afriko in južno Sredozemlje. Dolga tisočletja je pridelava navadne pšenice zaostajala za pridelavo enozrnice, dvozrnice in ječmena. Uveljavila se je šele po 11. stoletju zaradi svoje donosnosti in priljubljenosti belega kruha. Pridelava navadne pšenice je danes razširjena po vsem svetu, kjer je le-to zaradi podnebja in rodovitnosti tal mogoče. Če spremljamo obdobje zrelosti od Avstralije do Bližnjega vzhoda, Evrope do Amerike, potem vidimo, da zaradi različnih letnih časov vedno nekje na svetu žanjejo pšenico.
Pšenica se večinoma uporablja za mletje v različne tipe mok pšenično polnozrnato moko, pšenično polbelo moko, pšenično belo moko in pšenično črno moko. Pri mletju pa dobimo tudi pšenične otrobe.