Description
S posebnim mletjem pire, ki je stara vrsta pšenice, dobimo pirino polbelo moko. Moka je po strukturi nekoliko finejša od polnozrnate, saj ne vsebuje pirinih otrobov, je pa še vedno temne barve z veliko koristnimi hranilnimi snovmi.
Pirina polbela moka se uporablja samostojno ali v kombinaciji s kako drugo moko. Odlična je za pripravo raznega peciva, keksov in drugih slaščic, dobro pa se obnese tudi za pripravo slanih dobrot kot so focaccia, kruh,…. Skupaj z rženo polnozrnato moko je odlična za peko domačega kruha.
Pirina polbela moka je tudi ena od dveh sestavin našega inovativnega izdelka Moka za palačinke.
Recepti iz pirine polbele moke
- Čokoladni božični keksi
- Focaccia s semeni
- Marmorni kolač
- Kakavovi keksi s sadno filo
- Praznični medenjaki
Splošno o piri
Pira je prastara vrsta pšenice in jo uvrščamo med t.i. pražita. Najstarejše najdbe pire izvirajo iz Bližnjega vzhoda. V Evropo se je prenesla pred 3.000 pr.n.št., najprej na vzhod, nato še v nemško govoreče predele. Pridelava pire se je v 20. stoletju precej zmanjšala predvsem zaradi manjših pridelkov ter težje pridelave. Pira raste tako kot enozrnica v ovoju, ki sicer predstavlja naravni ščit pred zunanjimi vplivi, vendar je potrebno žito pred uporabo oluščiti. V sodobnejši prehrani je pira ponovno pridobila na veljavi, največ pire pa se pridela ekološko. Že Hildegard von Bingen je piro uvrščala med varovalna in dietna živila.
Pira je eno najbolj koristnih in uporabnih žit. Poleg tega, da se melje v polbelo moko, piro meljemo tudi v druge tipe mok pirino polnozrnato moko in pirino belo moko.
Pri mletju dobimo tudi pirin zdrob in pirine otrobe, Piro tudi kosmičimo v pirine kosmiče. Oluščena in rahlo obrušena pira – pirina kaša – pa je odlična kot priloga.