Zajtrk mora biti, tako kot drugi obroki, uravnotežen. Kako torej pripraviti dober in zdrav zajtrk? Vedno dobra izbira so kosmiči, ampak običajnih kosmičev se lahko s časoma naveličamo, zato je odlična ideja domača granola narejena iz kosmičev. Ta je zaradi dodatka oreščkov, semen, medu… izjemno okusna in hkrati bogata z beljakovinami, zdravimi maščobami, vitamini, minerali in antioksidanti. Tak zajtrk vas bo nasitil za dalj časa, dal vam bodo tisto zdravo energijo, hkrati pa se boste počutili lahkotno. Doma pripravljena granola je tudi izjemno priročna, saj se bo v lončku obdržala par tednov. Priprava domače granole je zelo enostavna in hitra, potrebnih je le nekaj sestavin, ki pa jih lahko poljubno prilagajate svojemu okusu.
Za granolo so dobri katerikoli kosmiči, nas pa najbolj prepriča izdelek 5 Ž kosmiči: gre za mešanico petih naših najboljših kosmičev iz pražit (ovseni, pirini, ječmenovi, iz enozrnice, iz dvozrnice).
Sestavine:
- 320 g BIO 5Ž kosmičev
- 50 g BIO bučnih semen
- 30 g BIO sončničnih semen
- 200 g oreščkov (lešniki, mandlji, orehi, indijski oreščki…)
- 100 g medu
- 70 ml olivnega olja
- 50 g arašidovega masla
- 1 ČŽ cimeta
- 1 ČŽ vanilje
- ščepec soli
Priprava:
1. Pečico segrejte na 150˚C. Pripravite zelo velik pekač in ga obložite s papirjem za peko.
2. V večji posodi zmešajte kosmiče, bučna in sončnična semena, oreščke (nekaj jih dajte cele, nekaj delno sekljane), cimet in sol.
3. V kozici segrejte olivno olje, med in arašidovo maslo. Mešajte in ko se sestavine dobro premešajo, dodajte še vaniljo.
4. Mokre sestavine prelijte čez suhe sestavine in dobro premešajte, da se vse suhe sestavine dobro prepojijo.
5. Dajte mešanico na pekač in lepo poravnajte. Pecite 20 minut, nato zmes premešajte. Pecite še 15-20 minut.
6. Vzemite iz pečice, v pekaču dobro ohladite, nato pa naložite v steklene kozarčke.
Tako pripravljeno granolo lahko uporabljate do 3 tedne.
Recept @vila_natura