Pri nas so priprave na Veliko noč v polnem teku! Tudi letos bomo pripravili kaj prisrčnega, kot so na primer ti kvašeni zajčki. Sigurno jih bodo veseli otroci, pa tudi odrasli bodo nad njimi navdušeni. Lahko so taki zajčki tudi lepo presenečenje v velikonočni košari!
Sestavine:
-
Za testo:
- 700 g BIO pšenične bele moke
- 2 jajci
- 1 čajna žlička soli
- 3 dcl lahkega mleka z malo maščobe
- Vrečka suhega kvasa (7 g)
- Dve žlici brezkaloričnega sladila (kot je eritritol)
- Žlica oljčnega olja
- Žlica maka
- Beljak
Za premaz:
Priprava:
1. Pečico segrej na 50 stopinj Celzija.
2. Medtem v prvi posodi zmešaj moko, jajci in sol.
3. V drugi nepregorni posodi segrej mleko do mlačnega. Ko je mleko mlačno, mu dodaj sladilo in kvas ter počakaj 10 minut, da se kvas aktivira.
4. Po 10 minutah kvasni nastavek vlij k moki in zamesi v gladko testo. Testo oblikuj v kroglo in ga premaži z žlico olja. Nato ga v nepregorni posodi pokritega pusti v pečici 60 minut, da vzhaja.
5. Po eni uri je testo vzhajano. Razdeli ga na 8 kosov.
6. Vsak kos razvaljaj v dolg svaljek in mu odščipni 3 cm testa (za zajčkov rep).
7. Svaljek, kot je prikazano na sliki, zavij v klopčič in v luknjo položi kroglico testa za rep.
8. Ko imaš pripravljenih vseh osem zajčkov, jih ponovno vzhajaj eno uro na 50 stopinj Celzija. Po eni uri so zajčki vzhajani.
9. Vzemi jih iz pečice in jo segrej na 180 stopinj Celzija.
10. Medtem zajčke namaži z beljaki in po repu posuj mak. Peci jih 20 minut v pečici.
—> Recept za fit velikonočne zajčke je pripravila @maja_kostanjsek <---.