Pasta tokrat malo drugače. Tile peresniki so namreč res super ideja za brezmesno kosilo. Dodali smo jim malo eksotike in kremno omako iz indijskih oreščkov. Peresniki so narejeni iz najboljše moke za testenine – t.j. iz bio durum moke, ki jo meljemo iz posebne sorte pšenice durum. So brez jajc in bodo zato navdušili tudi vegane.
Sestavine za 2 osebi:
- 170g BIO durum peresnikov
- 75g indijskih oreščkov
- 500 ml zelenjavne jušne osnove*
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1/2 žličke mletega popra
- 1/2 žličke suhe bazilike
- šcep soli
- 1 žlica limoninega soka
Priprava:
1. Indijske oreščke čez noč namočite v vodi – s tem zagotovite, da bo omaka kremasta in v njej ne bo koščkov. Oreščke lahko namočite tudi za krajši čas v vreli vodi, če vas ne moti bolj groba tekstura omake.
2. Čebulo in česen olupite in narežite na večje kose. Čebulo dajte v lonec in dolijte 250ml jušne osnove. Zavrite in na srednji temperaturi kuhajte 8-10 minut. Če v tem času tekočine že zmanjka, zmanjšajte temperaturo in dolijte še malo jušne osnove (50ml bo dovolj). Dodajte česen in kuhajte, dokler vsa tekočina ne izpari.
3. Namočene oreščke odcedite, jih na hitro sperite z vodo in stresite v multipraktik.
4. Dodajte še pokuhano čebulo in česen, poper, baziliko, ščep soli, limonin sok in še 100 ml jušne osnove. Vse sestavine zblendajte do gladkega. Če želite bolj redko omako, lahko dodate še preostalo jušno osnovo.
5. Na ogenj pristavite vodo za testenine. Ko zavre, dodajte peresnike, zmanjšajte temperaturo ter kuhajte 6 minut. Dobro odcedite.
6. Peresnike pomešajte z omako in postrezite s svežo rukolo ali sušenimi paradižniki.
Recept je pripravila Eva