Loading..


Naredite popolno pizzo z našim enostavnim receptom. Uporabite najboljšo moko za domače testo. To je naša moka za pizzo iz katere pečemo tudi focaccio, kruh in še kaj.
Ta moka je tipa pšenične ostre moke in je veliko boljša od namenske moke, saj bo vaša pizza bolj puhasta z lepim hrustljavim robom.
Bistvo dobrega puhastega testa za pizzo je v tem, da ga v fazah priprave večkrat pustimo vzhajati. Tisto glavno vzhajanje pa je odvisno od temperature, v katerem se testo nahaja. Mi ga damo včasih, ko se nam mudi, h krušni peči, kjer je temperatura občutno višja od običajne sobne temperature. Če pa ga vzhajamo na običajni sobni temperaturi, pa ga pustimo tudi par ur. Lahko pa testo pripravite en dan prej in ga pustite počasi vzhajati na hladnem.


Sestavine:

  • 600g BIO moke za pizze
  • 350 ml tople vode
  • 2 čajni žlički aktivnega (ne instant) suhega kvasa ali 15 g svežega kvasa
  • 2 čajni žlički soli
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • olivno olje
  • paradižnikova omaka
  • origano, posušen
  • sir, naribani
  • mozzarella, v koščkih
  • rukola
  • črne olive
  • čebula
  • dodatki po želji:

Dodatki po želji:

  • sveži paradižnik, pesto, feferoni ali paprika (narezano na tanke rezine), feta sir, sir brie, rukola (dodamo jo, ko je pizza pečena)….


  • Priprava:

    Priprava testa:
    1. V veliko skledo kuhinjskega mešalnika nalijte toplo vodo. Dodajte kvas in pustite stati 5 minut, dokler se kvas ne raztopi. Po 5 minutah premešajte. Kvas je pripravljen, ko se začne peniti, kar pomeni, da je kvas aktiven.
    V kolikor uporabite instant kvas namesto aktivnega kvasa, vzhajanje ni potrebno. Kvas samo dodajte v moko v naslednjem koraku.
    2. Vodi dodajte moko, sol, sladkor in 2 žlici olivnega olja ter z nastavkom za mešanje mešajte pri nizki hitrosti eno minuto. Nato zamenjajte nastavek za tistega za gnetenje testa in gnetite pri nizki do srednji hitrosti približno 7-10 minut. Testo mora biti nekoliko lepljivo, če bo premokro, potresite z malo moke.

    Vzhajanje – najpomembnejši del priprave:
    3. Notranjost velike sklede namažite s tanko plastjo oljčnega olja. Testo za pico položite v skledo in ga obračajte, da bo z vseh strani dobro premazano z oljem. Posodo pokrijte s prozorno folijo za kuhanje.
    Na tej točki lahko izberete, kako dolgo želite, da testo vzhaja. Daljše bo vzhajanje, boljši bodo okusi in več bo mehurčkov v testu.
    * Počasno vzhajanje: testo dajte v hladilnik ali v kak drug hladen prostor za 12-24 ur. Preden boste nadaljevali s postopkom, testo prestavite na toplo vsaj 1 uro prej.
    * Srednje hitro vzhajanje: testo pustite na običajni sobni temperaturi približno 4-8 ur. Vmes preverite vzhajanje, testo mora narasti vsaj za 2-krat, da je dovolj vzhajano.
    * Hitro vzhajanje: testo pustite na zelo toplem približno 1 uro in pol. Temperatura pa mora biti med 24-29 stopinj Celzija.
    4. Ko je vaše testo vzhajano, se lotite priprave pizze.
    5. Najprej segrejte pečico na 240 stopinj Celzija.
    6. Nato odstranite folijo, namokajte roke in s hrbtno stranjo pesti potiskajte testo navzdol. Razdelite testo na dva dela.
    7. Vsak del testa preložite v svojo skledo in pustite ponovno vzhajati približno 15 minut (lahko tudi dlje, vendar ne več kot 1 uro).
    Priprava pizze:
    8. Medtem si pripravite sestavine, s katerimi boste obložili svojo pizzo.
    9. Pakač obložite s peki papirjem in nanj dajte prvo kepo testa. Z rokami sploščite testo ter ga raztegnite v obliko pekača. Uporabite lahko okrogli ali podolgovati pekač. Ko bo testo debelo 0,5 centimetra, ga namažite z olivnim oljem. Pustite počivati še 10 do 15 minut.
    10. Ponovite postopek še z drugo kepo testa.

    11. Pripravljeno testo premažite s paradižnikovo omako, posipajte z origanom in obložite z dodatki. Pazite, da pizze ne obložite preveč.
    12. Pecite pri 240 stopinjah Celzija približno 10 do 15 minut, dokler ni pizza lepo zapečena.
    13. Ko vzamete pizzo iz pečice, ji lahko dodate dodatke po želji npr. svežo baziliko, rukolo, pršut…



    Dober tek!

    * * *
    Recept @vila_natura

    * * *

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Pridružite se naši BIO zgodbi in pridobite 10% popust
    Bodite prvi informirani o ekološkem kmetovanju, o zdravih receptih iz BIO izdelkov ter o naših akcijah in popustih.
    Checkboxes
    0
      0
      Vaša košarica
      Košarica je praznaNazaj v trgovino