Včasih se prileže za zajtrk tudi kaj z okusom po čokoladi. Ni boljše izbire kot je doma pripravljena granola. Ta recept za zdravo čokoladno granolo je nadvse enostaven za pripravo. Granola je naravno sladkana z medom ali javorovim sirupom, uporabili smo kvalitetni kakav v prahu, recept pa lahko vsak prilagaja svojim okusom še s kakšnimi drugimi dodatki.
V pečici dobi granola lepo hrustljavo teksturo in čudoviti okus po čokoladi.
Sestavine:
- 200 g BIO ovsenih kosmičev ali BIO drobnih ovsenih kosmičev
- 50 g BIO lanenih semen
- 100 g mletih lešnikov
- 30 g nesladkanega kakava v prahu
- 1 žlica cimeta
- 2 čajni žlički vanilje
- ščepec soli
- ščep muškatnega oreščka
- 60 ml masla
- 100 ml tekočega medu
Priprava:
Pečico segrejte na 150˚C. Pripravite večji pekač in ga obložite s papirjem za peko. Maslo raztopite in ga ohladite na sobno temperaturo. V večji posodi zmešajte kosmiče, mlete lešnike (uporabite lahko tudi orehe ali mandlje), kakav v prahu, cimet, sol, muškatni orešček in lanena semena (zmeljite jih v kavnem mlinčku tik pred uporabo).
Posebej zmešajte ohlajeno maslo, med (lahko uporabite tudi javorjev sirup) in vaniljo ter s tem prelijte suhe sestavine. Dobro premešajte, tako da bodo res vsi kosmiči navlaženi. Enakomerno jih razporedite po pekaču in pecite 30-40 minut. Vsakih 10 minut s kuhalnico premešajte. Vzemite pekač iz pečice ter granolo ohladite. Tako pripravljeno granolo lahko uporabljate do 3 tedne. Po želji lahko dodate še kokosov čips, čokoladne kapljice…