Loading..

Iščete sladico, ki združuje preprostost in eleganco? Poskusite hruškov clafoutis!
Francoska kuhinja je znana po tem, da iz preprostih sestavin ustvarja nekaj čarobnega. In clafoutis je točno tak primer. Nič posebnega, boste rekli – jajca, mleko, malo moke in sadje. Pa vendar, ko se vse skupaj speče v nežno, skoraj pudingasto sladico, ki se ob robovih rahlo karamelizira … začutimo tisti znani francoski »je ne sais quoi«.

To ni sladica za slavnostne priložnosti. To je sladica za tisti trenutek miru – ko se dan upočasni, kuhinja zadiši in z vilico v roki v tišini uživaš v vsakem grižljaju.

Tradicionalno se clafoutis pripravlja s češnjami, a mi smo se tokrat odločili za različico s hruškami. Njihova nežna sladkoba in mehka tekstura se odlično ujameta z vaniljevo-kremasto maso. Seveda pa lahko uporabite tudi drugo sezonsko sadje — od jabolk do malin ali celo breskev.


Sestavine za tortni model premera 28 cm:

  • 100 g BIO pirine bele moke
  • 3 srednje velike zrele hruške
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlica nesoljenega masla, zmehčanega
  • 1 žlica kristalnega rjavega sladkorja
  • 3 velika jajca
  • 25 g kristalnega rjavega sladkorja
  • 25 ml javorovega sirupa
  • ¼ čajne žličke soli
  • 120 ml sladke smetane
  • 120 ml mleka
  • 1 žlica vaniljevega ekstrakta
  • slaščičarski sladkor za posipanje

Priprava:

Hruške prepolovite, jih očistite pešk in narežite na manjše kocke približno nekje med 1 – 2 cm. Hruške dajte v manjšo skledo, jih pokapajte z limoninim sokom ter premešajte. Dajte na stran.

Pečico segrejte na 180ºC.

V srednje veliki posodi zmešajte jajca, 25 g kristalnega sladkorja in javorjev sirup, dokler ni masa lepa in gladka. Vmešajte smetano, mleko in vaniljo. Nato dodajte še moko in sol ter mešajte, da dobite gladko maso brez grudic.

Z maslom namastite okroglo litoželezno ponev ali pekač premera približno 24 cm. Namaščeno dno in stranice potresite z 1 žlico kristalnega sladkorja.

Hruške enakomerno razporedite po dnu pekača, nato pa maso prelijte čez hruške.

Pecite 30 minut oziroma dokler ni vrh zlato rjave barve in se masa strdi. Na polovici preverite in če postane masa preveč zapečena, jo prekrijte z alu folijo.

Ko clafoutis vzamete iz pečice, se bo malo sesedel – to je normalno. Pustite v ponvi, da se delno ohladi, nato ga potresite s sladkorjem v prahu in postrezite. Seveda pa je sladica odlična tudi kasneje, ko bo popolnoma ohlajena.

 

 

 

Zdaj pa samo še uživajte!
* * *
Recept @vila_natura
* * *

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pridružite se naši BIO zgodbi in pridobite 10% popust
Bodite prvi informirani o ekološkem kmetovanju, o zdravih receptih iz BIO izdelkov ter o naših akcijah in popustih.
Checkboxes
0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaNazaj v trgovino