Oktober je tu in z njim slastne cimetove in bučne dobrote. Danes z vami delimo nekaj novega: hitro pripravljen, sladek in noro sočen kruh z bučnim pirejem, cimetom in slastno cimetovo cheesecake kremo. Z ovseno in proseno moko nam je to res fino uspelo.
Moki iz ekološkega prosa in ovsa sta namreč nepogrešljivi v zdravi prehrani. Sta okusna alternativa za klasično moko s številnimi koristmi za zdravje. Naš moto je: naj bo slastno tudi zdravo!
Zakaj sta ovsena in prosena moka tako posebni?
*ovsena in prosena moka sta bogati z vlakninami, kar pomaga pri prebavi, uravnava krvni sladkor in povečuje občutek sitosti;
*vlaknine in hranila v ovsenih in proseni moki podpirajo zdravje srca ter lahko pripomorejo k zniževanju ravni holesterola;
*proso je bogato z minerali, kot so železo, magnezij in cink, ter vitamini B-kompleksa, kar prispeva k boljšemu zdravju; ovsena moka pa vsebuje antioksidante, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetij;
*kruh iz teh mok ima običajno nižji glikemični indeks;
*ovsena moka vsebuje manj glutena, medtem ko je proso po naravni brez glutena.
-
Sestavine:
- 220g BIO ovsene moke
- 90g BIO prosene moke
- 20 tapioka moke
- 240 sladkorja
- 300 bučnega pireja
- 120 ml olivnega olja
- 4 jajca
- 1 JŽ pecilnega praška
- 3/4 čž sode bikarbone
- 1 čž soli
- 2 JŽ cimeta ali pumpkin spice začimb
- 200g kremnega sira
- 100g sladkorja
- 1 čž cimeta
- 1 JŽ vaniljeve paste
- 1 JŽ limoninega soka
Preliv:
Količina: ena štruca
Čas priprave: 60 minut brez ohlajanja
Priprava:
1. Pečico segrejte na 175 stopinj.
2. Pekač premera 22×12 cm naoljite in obložite s papirjem za peko.
3. V večji posodi zmešajte vse za bučni kruh. Prelijte v pekač in pecite 55 minut oz. dokler vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
4. Pustite, da se ohladi nato pripravite preliv: zmešajte vse za preliv in poskusite, po želji dodatno sladite.
Ta zanimiv recept za zdrav sladki kruh je za nas pripravila @ninazorcic