KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Kruh brez gnetenja

Kruh brez gnetenja je način peke kruha z zelo dolgim časom vzhajanja. Zanj je značilna nizka vsebnost kvasa in zelo mokro testo. S peko v litoželezni ali bakreni posodi dobimo še boljšo skorjo. Aktivna priprava takega kruha vzame le 15 minut časa in kar je najbolje: dela z rokami pri takem načinu priprave kruha skoraj ni. Je pa potrebno, da pustimo sestavinam dovolj časa za vzhajanje, da dobimo tisto mehko, puhasto sredico. Za pripravo se običajno uporabljajo le štiri sestavine: moka, voda, sol in kvas. Mi smo našemu kruhu dodali še začimbe in tako dobili rustikalen kruh s pridihom Mediterana.

kruh brez gnetenjaSestavine za večji kolač:

  • 800 g BIO pšenične bele moke
  • 600 ml vode
  • 5 g kvasa (lahko je sveži ali suhi)
  • 16 g soli
  • pest mešanice začimb (mleti poper, mleti česen, suhe provansalske začimbe: bazilika, rožmarin,
  • timijan, origano)


Priprava:

V večji posodi zmešamo moko, kvas, sol in začimbe. Dodamo celotno količino vode in s kuhalnico dobro premešamo. Testo, ki bo zelo lepljivo, pokrijemo s folijo za živila in ga pustimo vzhajati vsaj 10 ur, lahko pa tudi več (tja do 18 ur). V tem času se bo podvojilo in pokrilo z mehurčki. Nato testo postrgamo s posode na pomokano površino. Posipamo z malo moke in prepogibamo od zunaj proti sredini. To ponovimo nekajkrat. Oblikujemo kolač in ga prenesemo na peki papir (za lepšo obliko ga mi skupaj s peki papirjem položimo v pleteno košaro). Pokrijemo in pustimo vzhajati še kako uro ali bolje dve.

Proti koncu vzhajanja segrejemo pečico na 230 °C – v pečici segrevamo tudi lonec, v katerem bomo pekli kruh. Segreti lonec previdno vzamemo iz pečice in vanj spustimo testo skupaj s peki papirjem (folijo za živila odstranimo). Z nožem poljubno zarežemo po vrhu testa, posodo pokrijemo s pokrovko in pečemo 30 minut. Nato pokrov odstranimo in pri isti temperaturi pečemo še 15-30 minut, dokler skorja ne postane lepo zapečena. Kruh vzamemo iz lonca ter pustimo kako uro, da se ohladi.

Dober tek!

Dodaj odgovor