Kvinoja velja za eno najbolj hranljivih in zdravih živil, saj je bogata z vlakninami, antioksidanti in aminokislinami. Odlična je tako za toplo prilogo kot za hladno solato.
Naša hladna solata s kvinojo je bogata, zdrava in osvežilna jed, polna samih dobrih sestavin. Po vrhu smo posipali še naša BIO sončnična semena, ki smo jih prej rahlo popražili, kar solati da hrustljavost in prijeten oreškas okus.
Tako pripravljena jed je resnično vsestranska, saj je odlična kot samostojna jed, enkratno pa se poda tudi kot dodatek jedem z žara, zato ne sme manjkati na poletnih piknikih.
Za solato s kvinojo lahko v različnih letnih časih uporabimo različno zelenjavo. Naš recept vključuje pečeno papriko in česen, jeseni in pozimi pa lahko za pečeno zelenjavo uporabimo korenje, brokoli ali bučo. Solato lahko po želji nadgradimo še s svežim sadjem: odlično se poda ananas, pa tudi breskve in nektarine. Možnosti za pripravo solate po vašem okusu je neskončno.
Sestavine za pečeno zelenjavo:
- 8 olupljenih in po dolžini prepolovljenih strokov česna
- 1 večja rumena ali rdeča paprika, narezana na koščke
- 2 žlici olivnega olja
- 1/2 ČŽ soli
- 1/2 ČŽ sveže mletega popra
Sestavine za solato:
- 200 g kvinoje
- 1 žlica olivnega olja
- ščep soli
- pest BIO sončničnih semen
- 75 g feta sira, narezanega na kocke
- 10 češnjevih paradižnikov, prepolovljenih
- 100 g kuhanega graška
- žlica svežega sesekljanega peteršilja
Sestavine za preliv:
- 3 žlice olivnega olja
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 2 ČŽ medu
- 1 ČŽ naribane limonine lupine
- 1/2 ČŽ soli
- 1/2 ČŽ sveže mletega popra
Priprava:
1. Kvinojo vsipajte v večjo kozico in prelijte z vročo vodo. Pustite približno 5 minut, nato vodo odlijte (ne precediti, samo odliti, ker se bo kvinoja usedla na dno posode). Kvinojo ponovno prelijte, tokrat s toplo vodo in pustite kakih 15 minut. Nato vodo spet odlijte. Tokrat prilijte večjo količino hladne vode, dodajte žlico olivnega olja in ščep soli ter pristavite na ogenj. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo in kuhajte približno 15 minut.
2. Segrejte pečico na 220°C.
3. V posodi zmešajte sestavine za peko (česen, papriko, olje, sol in poper). Pekač obložite s peki papirjem in nanj razprostrite mešanico za peko. Pecite do temno zlato rjave barve, približno 15 minut. Vmes premešajte.
4. Še toplo pečeno zelenjavo stresite v veliko skledo, v kateri boste pripravili solato.
5. Ko je kvinoja kuhana, jo dobro odcedite.
6. Medtem pripravite in dodajte pečeni zelenjavi še ostale sestavine: paradižnike, grašek, feta sir in sončnična semena, ki jih prej rahlo popecite na ponvi brez maščobe. Hrustljave sončnice bodo dale solate tisti oreškast okus.
7. Dodajte še odcejeno kvinojo.
8. Zdaj pripravite še preliv in z njim prelijte solato. Vse sestavine dobro premešajte.
Potem pa samo še uživajte. Dober tek!