Babka, ki je priljubljena sladica tako zaradi svojega okusa, kot tudi teksture, je lahko prijetna zamenjava za tradicionalno potico. Običajno se pripravlja s čokolado, naš recept pa je zanimivo drugačen. Rahla, puhasta in ravno prav sladka. Babka je sama po sebi tako polna okusov, da jo lahko serviramo samostojno, brez dodatnih prelivov in namazov. Vsekakor pa se k babki prileže kavica z veliko penice ali pa kozarec mleka.
Sestavine za testo:
-
- 540g BIO pšenične bele moke
- 90g masla (sobna temperatura)
- 85g medu
- 50g sladkorja (opcijsko)
- 2 1/2 čajni žlički suhega kvasa
- 250ml toplega mleka
- 2 rumenjaka (sobna temperatura)
- 1 jajce (sobna temperatura)
- ščep soli
Sestavine za nadev:
-
- 100g namaza iz pistacij
- 30g pistacij
- 3 žlice medu
- 1 razžvrkljano jajce za premaz
Priprava:
Najprej aktivirajte kvas tako, da segrejete 250ml mleka in vanj zmešajte suh kvas ter malo sladkorja in počakajte 5-10 minut, da se kvas aktivira. Medtem v veliki posodi zmešajte vse mokre sestavine: jajce, rumenjaka in med. Opcijsko lahko dodate še sladkor.
Ko je mleko s kvasom pripravljeno, ga prilijte k jajčni mešanici in vse skupaj dobro premešajte. V drugi posodi zmešajte moko in sol ter mešanico počasi dodajajte mokrim sestavinam. Ko porabite vso moko, dodajte še maslo (sobne temperature). Sedaj je čas, da vzamete stvari v roke in testo dobro zgnetete, dokler ne dobite gladkega testa. Testo postavite v veliko posodo, ga pokrijete s kuhinjsko krpo in pustite na toplem vzhajati 2 uri oz. dokler testo ne podvoji svoje velikosti.
Vzhajano testo narahlo zvrnite na pomokan kuhinjski pult in ga razvaljajte na velik pravokotnik debeline 0,4 cm. Premažite ga z nadevom iz pistacij, sesekljanih lešnikov in medu ter ga zvijte v veliko rulado. Nato rulado prerežite po sredini, na enem koncu pa pustite, da se konca držita skupaj. Dobljeni polovici prepletajte kot kito in testo previdno prestavite v ozek pekač. Babko premažite z razžvrkljanim jajcem in pustite ponovno vzhajati 30 minut. Nato jo pecite 40 minut na 180 °C.