Žličniki so odlična priloga k raznim jedem, še posebej k jedem na žlico. Lahko so priloga golažu ali se zakuhajo v juhe, še posebej pa se priležejo k obaram. Ker smo tudi mi ljubitelji vsega na žlico, so tudi žličniki pri nas večkrat na jedilniku. Tokrat smo jih, kot prilogo telečji obari, pripravili z dodatkom BIO durum moke.
-
Sestavine za žličnike:
- 250 g (150 g BIO durum pšenične moke, 100 g BIO pšenične bele moke)
- 1 jajce
- 1 žlica BIO sončničnega hladno stiskanega olja
- ščep soli
- 200 ml vode
- 500-700 g teletine
- 2 korenčka
- 1 pastinak
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- Lovorov list
- 2 žlici BIO pšenične bele moke
- sol, poper, mleti muškatni orešček, kumina in ingver
- peteršilj
- 2 žlici BIO sončničnega olja
Sestavine za telečjo obaro:
Priprava žličnikov:
Jajce, olje in ščep soli dodamo vodi in z metlico dobro premešamo. Postopoma dodajamo mešanico obeh mok. Pustimo počivati 15 minut. Zavremo večjo količino vode, ki smo jo rahlo posolili in v krop s pomočjo žlice vkuhavamo žličnike. Žlico vsakokrat v kropu dobro namočimo, da se masa žlice neoprijema. Počakamo, da žličniki priplavajo na površje in kuhamo še nekaj minut.
Priprava telečje obare:
Teletino dobro operemo pod hladno vodo, narežemo na koščke približno 2×2 cm, damo v kozico in dolijemo 1,5 liter hladne vode. Dodamo lovorov list in pristavimo. Ko zavre, poberemo morebitne pene in kuhamo na majhnem ognju približno 30 minut. Medtem korenček in pastinak narežemo na kolobarje, čebulo in česen pa drobno sesekljamo. V ponvi na sončničnem olju prepražimo moko, dodamo čebulo in česen in med stalnim mešanjem pražimo največ 3 minute. Nadaljujemo z mešanjem in z metlico dolijemo 2 dl hladne vode. Mešamo tako dolgo, da nastane gosta masa brez grudic. Dolijemo še žlico ali dve vroče vode iz obare in dobro premešamo. Tako prežganje vsipamo med stalnim mešanjem v obaro. Dodamo še korenček in pastinak ter sesekljani peteršilj. Začinimo z začimbami, po potrebi še solimo in kuhamo še 30 minut. Postrežemo z žličniki.