Domača torta je vedno dobra izbira za sladico. Če pa vsebuje veliko zdravih sestavin, pa je lahko tudi zdrava sladica.
Tale torta je iz naših ekoloških sestavin: BIO pirine polbele moke in BIO kamutovega zdroba.
Torta je nastala izpod rok Natalije Jeraj, ki pripravlja zdrave sladice in sledi zdravemu načinu življenja. Zato je tudi v to torto vključila zdrave dodatke: tokrat je izbrala korenček in limonino kremo.
Taka torta si vsekakor zasluži svojo pozornost!
Sestavine:
Testo
- 200 g BIO pirine polbele (fine) moke
- 100 g BIO Kamutovega zdroba
- 1 čž sode bikarbone
- 1 čž pecilenga praška
- 2 velika korenčka
- 100g sesekljanih medjool datljev
- 2 jž jabolčne karamele (ali katerokoli sladilo)
- 150ml vode
- 200ml soka iz iztisnjenih pomaranč
- 1 velika in zrela banana
- 3 jž BIO konopljinega olja
Krema
- 200g indijskih oreščkov (predhodno pripravljenih: 1.čez noč namočenih v vodo ali 2. lahko jih surove kuhamo do vretja in jih pustimo v vroči vodi še stati 20-30min)
- 200ml iztisnjenih limon
- 1 čž cimeta
Priprava:
1. Najprej vklopimo pečico na 160 °C, da se predhodno ogreje. Pripravimo še tortni pekač (p = 30 cm cca.) in ga namastimo s kokosovim oljem.
2. V večjo posodo, skozi cedilo presejemo pirino moko, dodamo kamutovo moko, sodo in pecilni prašek, ter z žlico vse skupaj dobro premešamo.
3. V manjšo ločeno posodo naribamo korenček, dodamo datlje in jabolčno karamelo, ter vse skupaj z žlico dobro premešamo.
4. Kot alternativo kateremukoli mleku, napitek pripravimo sami tako, da v multipraktiku tekoče premešamo vodo, 100 ml soka pomaranč, banano in konopljino olje.
5. V večjo posodo s suhimi sestavinami primešamo korenčkovo zmes in napitek ter vse skupaj, z žlico dobro premešamo.
6. Zmes enakomerno nadevamo v namaščeni pekač, ga postavimo v pečico in pečemo pri nastavljeni temperaturi 35 – 40 min.
7. Medtem pripravimo kremo tako, da v multipraktiku gladko premešamo oreščke, sok limone in cimet. Zmes pustimo v posodici, dokler testo ni pečeno.
8. Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo v pekaču 30 min, da se ohladi.
9. Ohlajenega, z ostrim nožem prerežemo na pol, tako da dobimo 2 plasti (če se temu želimo izogniti, lahko maso za testo, preden jo nadevamo v pekač, razdelimo na pol in polovici spečemo v ločenih pekačih). Obe plasti osvežimo in omehčamo s preostalim sokom sveže iztisnjenih pomaranč.
10. Spodnjo plast testa postavimo na podstavek kjer bo torta postavljena in ga enakomerno nadevamo s polovico limonine kreme. Kremi po potrebi (če se je v tem času preveč strdila) dodamo še malo vode ali limoninega soka. Čez njo položimo zgornjo plast testa in ponovimo postopek z nadevom preostale polovice kreme.
11. Torto po želji okrasimo z orehi in naribano limonino lupinico.
12. Hranimo jo na hladnem v zaprti posodici.
Dober tek!