V hladnejših dneh najbolj paše nekaj toplega na žlico. Naše enolončnice so vedno nekaj posebnega, saj radi eksperimentiramo. Tako naš ričet ne vključuje le našega ješprenja, ampak smo dodali še naš pirin rižek.
Kako je to dobra kombinacija! Pa še zdrava, saj je pira prastaro žito in zelo koristno za naše telo.
Sestavine za 5 oseb:
- 100 g BIO pirinega rižka
- 100 g BIO ješprenja
- 100 g fižola v zrnju (pisani)
- 150 g jušne zelenjave (korenček, pastinak, zelena)
- 100 g krompirja
- 1 velika čebula (najboljša je ptujska)
- 4 stroke česna
- lovorov list
- sol, poper, začimbe v prahu (muškatni orešček, kumina, ingver, sladka paprika, dimljena paprika, kajenski poper)
- za ne vegetarijansko različico še 250 g hamburške slanine.
Priprava:
Fižol operemo in ga namočimo en večer prej. Pirin rižek in ješprenj tudi operemo in ju skupaj z namočenim fižolom ter fižolovo vodo zlijemo v večjo kozico (tekočine naj bo približno 1,5 l). Dodamo lovorov list in kuhamo 30 minut.
Krompir in jušno zelenjavo narežemo na manjše koščke. Na maščobi prepražimo na drobno sesekljano čebulo in jo zalijemo z dvema žlicama paradižnikove omake. Zelenjavo, čebulo in česen (lahko kar celega) dodamo v kozico. Solimo, popopramo in začinimo s preostalimi začimbami po okusu. Za ne vegetarijansko različico na tej točki dodamo na koščke narezano slanino.
Kuhamo še približno 30 minut, tako da so vse sestavine lepo mehke. Količino vode lahko uravnavamo glede na to, kako gosto jed želimo. Postrežemo s kruhom – najbolje se prileže doma sveže pečeni kruh iz pirine moke.
Dober tek!
Recept @vila_natura