Če vam ostane kaj domačega kruha brez gnetenja, je ta recept za ribolito super ideja, kako ga uporabiti. Ribolita je znana toskanska krepka juha z rustikalnim kruhom in obilico zelenjave. Juha je odlična izbira za vse letne čase, mi pa jo še posebej radi pripravimo poleti, saj je juha bogata, a vseeno zelo lahkotna – prava za tople poletne dni. Juha, ki jo pripravimo v litoželeznem ali bakrenem loncu, je naravnost enkratna. Ker juho na koncu še zapečemo v pečici, dobimo na vrhu čudovite hrustljave kruhove kocke, pod katerimi se skriva bogata al dente kuhana zelenjava. Vse skupaj nadgradimo še s parmezanom in lahkotno poletno kosilo je pripravljeno.
Sestavine za 4 osebe: 2. V bakrenem ali litoželeznem loncu segrejte olivno olje in dodajte čebulo, korenček, zeleno in česen. Posolite in med mešanjem pokuhajte približno 10 minut.
3. Dodajte paradižnikove pelate – ampak le gosti del, tekočino prihranite za kasneje. Ob mešanju pokuhajte še kakih 10 minut. Medtem prižgite pečico in jo segrevajte na 230 °C. 4. Nato dodajte kuhan fižol, celi kos parmezana in paradižnikovo tekočino.
5. Začinite z rdečo papriko in poprom ter zalijte z juho.
6. Počakajte, da zavre, nato dodajte polovico nastrganih ohrovtovih listov. Počakajte, da se rahlo zmehčajo, nato dodajte še preostali ohrovt.
7. Spet malo pokuhajte, da se ohrovt zmehča, nato dodajte približno 1/3 kruhovih kock. Vmešajte jih v juho, da se zmehčajo. Kuhajte približno 5 minut.
8. Ribolitto odstavite z ognja in po vrhu po celi površini lonca naložite kruhove kocke – eno poleg druge. Izdatno prelijte z olivnim oljem in dajte peč v pečico. Pecite približno 15 minut oziroma dokler se kruhove kocke ne obarvajo zlato rjavo.
9. Postrezite z naribanim parmezanom. Lahkotno kosilo je pripravljeno. Dober tek.
Priprava:
1. Pripravite vso zelenjavo: čebulo narežite na manjše kocke; korenček olupite, operite in narežite na ozke kolobarje; stebelno zeleno operite in narežite na manjše delčke; česen olupite in pustite celega; z ohrovtovih listov odstranite trdi kocen in liste natrgajte na manjše dele. Paradižnikove pelate stisnite skozi sito tako, da tekočina odteče, na cedilu pa ostane gosta paradižnikovo masa. Fižol odcedite, kruha pa natrgajte na manjše koščke.