Da ne bo kruh vsak dan enak, je super, če običajnim mokam dodajamo posebne moke. Ena od takih mok je tudi prosena moka. Moka se lahko melje iz neoluščene prosa ali prosene kaše, kar ji da lepo rumeno barvo.
Sestavine:
- 150 g BIO prosene moke
- 350 g BIO pšenične ali BIO pirine bele moke
- 15 g soli
- žlica olivnega olja
- 20 g kvasa
- žlička sladkorja
- 3 dl vode
Priprava:
V lončku zmešajte 0,5 dl vode, kvasa in sladkorja. Pustite stati 15 minut. Zmešajte moke, dodajte sol in naredite jamico v katero vlijte pripravljen kvas. Dodajte olivno olje in nato s preostalo vodo zamesite testo. Oblikujte hlebec ali štruco ter pustite vzhajati vsaj 1 uro. V prej ogreti pečici na 220 °C pecite približno 10 minut, nato temperaturo znižajte na 180°C in pecite še 30 minut.
Da je kruh pečen ugotovite, če dno lepo zadoni, ko potrkate po njem.
Dober tek!