Ovsena kaša oz. ovseni rižek spada med najbolj hranljive in zdravju prijazne žitarice. Zaradi velike vsebnosti vlaknin in beljakovin je ovsena kaša lažje prebavljiva, ima pa tudi skrajno nizko glikemično obremenitev, kar pomeni, da je njen vpliv na krvni sladkor zelo skromen. Ovsena kaša je odlična za pripravo rižote, pa tudi drugih prilog kot so polpeti, narastki… Lahko pa se uporabi tudi za pripravo hladne solate.
Današnja rižota s slanino in ohrovtom je polna dobrot in izjemnih okusov. Rižota je prav posebna jed s hranljivim žitom, ki je sijajno nasprotje hrustljani slanini in zdravemu ohrovtu.
Sestavine za 4 osebe:
- 150 g BIO ovsene kaše
- 50 g ohrovta
- 1 mala šalotka
- 1 strok česna
- 20 g parmezana
- 2 žlici kisle smetane
- slanina
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- sol, poper
- žlica olivnega olja
- žlica masla
Priprava:
1. Ovseno kašo zjutraj namočite za 2-3 ure. Po tem času jo dobro operite v hladni vodi in odcedite.
2. V kozici raztopite maslo in dodajte olje. Ko se segrejeta, dodajte čebulo in česen in pražite na nizkem ognju par minut.
3. Dodajte ovseno kašo in pražite ob stalnem mešanju par minut, da se kaša dobro prevleče z maščobo.
4. Postopoma dodajajte jušno osnovo in ves čas mešajte. Med kuhanjem bo tekočina do polovice povrela.
5. Dodajte ohrovt. Najprej polovico, premešajte, pokuhajte in nato drugo polovico. Pustite kuhati približno 20 minut oz. tako dolgo, da tekočina popolnoma izpari.
6. Umešajte parmezan in smetano.
7. Na ponvi prepražite slanino, ki ste jo narezali na ozke rezine.
8. Ovseno rižoto servirajte kot prilogo mesu ali kot samostojno jed. Po vrhu naložite popečeno slanino.
Recept @vila_natura