Dödoli ali kromprijevi žganci so stara prekmurska jed. Glavno sestavino predstavljata krompir in moka. Ker je Nastja prava prekmurka in gurmanka, jih je skuhala iz naše moke. Tako kot nam, je tudi njej pomembna kvalitet sestavin, ki jih uporabi. Ni vsaka moka enaka. Z nekoliko dobre volje in truda pa garantirano, da uspejo odlični žganci.
Sestavine:
Za dödole
- 5-6 srednje velikih krompirjev
- 400g BIO durum pšenične moke
- sol
Za smetanovo polivko
- BIO olje oljne ogrščice
- BIO bučna semena
- čebula
- kisla smetana
Priprava: Krompir olupimo, narežemo na kose in ga damo kuhat v slano vodo. Voda je naj nekje za dva prsta nad krompirjem. Vode ne odlijemo!
Ko je krompir skuhan (skuhamo ga bolj kot ponavadi) po njem potrosimo moko in na sredini posode naredimo luknjo. Pustimo, da počasi vre. Nato odlijemo nekaj vode in začnemo celotno maso mečkati, da dobimo gosto, lepljivo zmes. Po potrebi dolivamo nazaj vodo.
Lahko jih jemo že tako pripravljene, Nastja pa pravi, da jih še najraje popeče v ponvi na olju, da dobijo lepo skorjico.
Za piko na i žgance prelijemo s smetansko polivko. Naredimo jo tako, da na svinjski masti prepražimo narezano čebulo do lepe zlato-rjave barve, nato dodamo kislo smetano in jo prevremo. To prelijemo preko dödolov in po njih še potresemo pražena bučna semena.
Zraven pa ponudimo veliko skledo zelene solate.
Dober tek!