Sestavine za 2 pakač (32 kosov): 1. V večji skledi za gnetenje zmešamo suhe sestavine: presejeno moko, suh kvas, sladkor, vaniljev sladkor, sol in naribano limonino lupino. 2. V kozici segrejemo mleko, da bo mlačno. Dodamo 3 zvrhane žlice olja. Dobro premešamo. 3. V skledi za gnetenje na nizki hitrosti mešamo suhe in mokre sestavine. Mešamo nekaj minut, da dobimo lepo, rahlo lepljivo kepo testa. 4. Nato kako minut testo pregnetemo še z rokami (lahko kar v skledi). Skledo s testom pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo, da testo vzhaja najmanj 30 minut oz. dokler se masa ne podvoji. 5. Maso razdelimo na dva dela. En del pustimo v skledi, pokrijemo, da se bo še vzhajalo. 6. Drugi del testa na pomokani delovni površini razvaljamo v krog. Testo naj bo debelo nekaj milimetrov. 7. Krog testa prerežemo kot pizzo, s tem, da režemo ožje trikotnike, da jih dobimo 16 kosov. 9. Na zunanji širši del vsakega trikotnika testa damo polovico žličke marmelade. Rogljičke zvijemo tako, da jih začnemo zvijati od zunanjega širšega dela proti notranjosti. 10. Nalagamo jih na pekač in pri tem na koncu robove malo stisnemo, da nam marmelada med peko ne izteče. 11. Pokrijemo s suho kuhinjsko krpo in vzhajamo še kakih 30 minut. V tem času po enakem postopku pripravimo rogljičke iz drugega dela testa. 12. Pečemo približno 20 minut na srednji rešetki. 13. Ohladimo, nato potresemo z mletim sladkorjem.
Rogljički v kakršni koli varianti so pri nas zelo priljubljeni. Najboljši so taki klasični vzhajani z marelično marmelado. Sveži, doma pripravljeni, so vedno odlična izbira.
Priprava sploh ni tako zahtevna, kot bi si mogoče mislili. Tudi packanja ni niti približno toliko kot s kako biskvitno sladico.
Nam najbolj prijajo v hladnih mesecih ob sobotah, ko se velikokrat odločimo za pripravo kake enolončnice.
Premaz:
Priprava:
8. Pripravimo pekač, ga obložimo s peki papirjem in segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija.
11. Ko so pripravljeni rogljički vzhajani, jih premažemo z mešanico jajca in sladke smetane.
Recept @vila_natura