Loading..

Sladko poletje nas obdarja s toliko čudovitega svežega sadja. Težko izberemo, katero sadje nam je ljubše, verjetno tudi za to, ker se za vsako sadje najde perfekten recept. Za domačo pito pa smo prepričani, da ni boljšega sadja kot so marelice. Nad marelično pito so namreč pri nas navdušeni čisto vsi.
V našem receptu za ni nič zapletenega, so le čudoviti okusi. Testo za pito smo naredili iz dveh odličnih ekoloških mok ter ga obložili s fantastično mandljevo kremo in aromatično marelično maso. To pito je vsekakor treba postreči s kepico sladoleda, najbolj se poda vaniljev sladoled, ki odlično harmonira s rahlo kiselkasto, osvežilno marelično maso.


Sestavine za testo:

  • 350 g BIO moke v razmerju po želji (BIO moka iz enozrnice in BIO pirina polbela moka)
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 170 g masla
  • 3/4 ČŽ pecilnega praška
  • 3/4 ČŽ naribana limonina lupina
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica hladnega mleka

Mandljeva masa:

  • 50 g sladkorja v prahu
  • 50 g masla
  • 50 g mletih mandljev
  • 25 g moke
  • 1 jajce

Marelična masa:

  • 500 g marelic (lahko tudi več, ampak ne več kot 1 kg)
  • 100 g rjavega sladkorja ali 150 g za bolj sladko pito
  • 1/2 ČŽ tekoče vanilje ali vaniljevega sladkorja

 


Količina: 12 kosov

Čas priprave: 2 h

Velikost pekača: model za pito

 


Priprava:

1. Za pripravo svežega testa za pito boste rabili dobro uro, zato se ga lotite najprej.

2. Vse sestavine za testo razen rumenjaka in mleka dajte v posodo, premešajte najprej s kuhalnico, nato nadaljujte z rokami. Dodajte rumenjak in mleko. Pregnetite na hitro. Pri testu za pito je pomembno, da ga čim manj gnetemo (ravno obratno kot pri pripravi testa za kruh), da ostane testo rahlo in krhko.

3. Maso razdelite na dva dela 70:30 in vsak del zgnetite v kepo ter zavijte v folijo. Testo naj počiva v hladilnik vsaj pol ure.

4. V tem času pripravite marelično maso. Marelice operite, jih razkoščičite in narežite na četrtine. Skupaj s sladkorjem in vaniljo pokuhajte 3-5 minut, odvisno od tega, kako zrele marelice imate. Nato maso ohladite.

5. Zdaj pripravite mandljevo kremo. Maslo skupaj s sladkorjem stepite, da dobite penasto zmes. Dodajte jajce, dobro premešajte, na koncu dodajte še mandlje in moko ter ponovno premešajte.

6. Pečico segrejte na 170°C. Večji del testa razvaljajte v krog. Položite ga v pekač za pito tako, da bodo robovi testa viseli čez pekač, testo na dnu lepo poravnajte, odvečno testo na robu pa odrežite.

7. Na testo nadevajte najprej mandljevo maso, na njo pa še marelično. Marelice lahko lepo enakomerno v krogu nalagate z roko, lahko pa celotno marelično maso skupaj s sokom samo vlijete na mandljevo maso – pita bo tako še bolj sočna.

 

8. Razvaljajte še drugi del testa in z nožem za pizzo razrežite na 1-2 cm široke trakove (širina traka je po vaši želji). Trakove nalagajte na marelično maso v obliki šahovnice. Po želji lahko trakove nato premažete z prelivom iz 1 rumenjaka in 2 žlic mleka.

9. Pecite v prej ogreti pečici približno 35-45 minut.

10. Ohladite, razrežite in postrezite s kepico sladkorja.

Zdaj pa samo še uživajte!
 

* * *
Recept @vila_natura
* * *

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pridružite se naši BIO zgodbi in pridobite 10% popust
Bodite prvi informirani o ekološkem kmetovanju, o zdravih receptih iz BIO izdelkov ter o naših akcijah in popustih.
Checkboxes
0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaNazaj v trgovino