Obožujemo te naše spomladanske palačinke, ker so polne svežine, ker so barvite in resnično vitalne.
Narejene so iz pirine moke, ki ji dodajte ovseno, proseno ali kako drugo posebno moko ali proteine. Palačinke imajo rahlo oreškast okus, ki se popolnoma ujema z nežnim jogurtom, svežimi aromami zelišč ter okusi svežih pomladnih dodatkov.
Uporabili smo kopico zelenih dodatkov, ki jih ponuja pomlad: špinačo, avokado, kalčke ter popečene šparglje in brstični ohrovt.
Sestavine za palačinke:
- 70 g BIO pirine polbele moke
- 15 g BIO ovsene moke ali proteinske moke po želji
- ščep soli
- ščep popra
- 1/2 čajne žličke rožmarina (ali začimbe po želji)
- 25 g beljakov
- 1 srednje veliko jajce
- 10 g olivnega olja
- 110 g vode ali mleka po izbiri
- 40 g kokosovega mleka iz pločevinke
Sestavine za jogurtovo kremo:
Sestavine dodatki:
Priprava:
1. V posodi zmešajte pirino moko in proteine (konopljina moka), sol, poper in rožmarin.
2. Dodajte beljake, jajce, olje, kokosovo mleko in tekočino po izbiri (vodo ali mleko). Vse skupaj z železno metlico dobro premešajte, da nastane redka, gladka, enotna zmes.
3. Na nizkem do srednjem ognju segrejte ponev – ponev naj ne bo prevroča. Ponev je dovolj vroča takrat, kadar se masa, po tem ko jo vlijete v ponev, lepo razlije po ponvi (v kolikor se masa ne oprime ponve, ampak tekočina spolzi po površini, takrat je ponev premalo segreta).
4. Segreto ponev rahlo namastite, odvečno olje pa popivnajte s papirnato brisačko. Na ponev odmerite nekje 1/4 skodelice mase (50-60ml) oz. toliko, da pokrijete celotno dno. Vlito maso po ponvi enakomerno razporedite in pecite nekje 1-2 minuti na eni strani oz. tako dolgo, da je dno palačinke zlato obarvano, robovi pa rahlo zapečeni. Obrnite in pecite nekje 1 minuto na drugi strani.
5. Pečene palačinke odlagajte na krožnik, eno na drugo. Če želite, da vam ostanejo tople, mehke in puhaste jih vmes pokrijte s kosom alu folije.
6. Pripravite jogurtovo kremo. V manjši skodelici zmešajte vse sestavine in premažite po palačinkah.
7. Palačinke naložite z dodatki po vašem izboru in postrezite.
Recept je pripravila @ninazorcic