Končno je poletje in sezona sladoleda in njemu podobnih sladic je odprta. Naša jogurtova zmrzlina je na nek način različica sladoleda, le, da je to bolj zdrava verzija.
Podlaga te sladice tokrat ni iz moke, pač pa iz kar 4 različnih vrst kosmičev (ovsenih, rženih, ječmenovih in pirinih). Krema je iz grškega jogurta z javorovim sirupom, datlji in oreščki pa predstavljajo zdrave maščobe. Za sadni del smo izbrali sladke marelice, ki odlično harmonirajo s kosmiči in jogurtom.
Sestavine za podlago:
- 100 g BIO 4 žitnih kosmičev
- 150 g indijskih oreščkov
- 200 g mehkih izkoščičenih datljev
- 50 ml vode
Sestavine za kremo:
- 600 g polnomastnega grškega jogurta
- 1-2 žlici javorovega sirupa
- 1 ČŽ vaniljevega ekstrakta
Sestavine za marelični preliv:
- 300g izkoščičenih marelic
- 50 g sladkorja
Količina: 9 kom
Čas priprave: 1 ura brez ohlajanja
Velikost pekača: 22×22 cm
Priprava:
1. Najprej se lotite izdelave mareličnega preliva. Marelice očistite in jih skupaj s sladkorjem dobro premešajte. Pustite stati 1-2h, da spustijo sok. Nato jih na srednjem ognju počasi kuhajte, da se povsem zmehčajo. S paličnim mešalnikom jih spasirajte in ohladite.
2. Zadaj se lotite podlage sladice. V multipraktiku združite vse sestavine ter miksajte, da se oblikuje lepljiva in enotna zmes.
3. Nato pripravite še kremo tako, da združite vse naštete sestavine.
4. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj položite podlago iz kosmičev. Po podlago polijte kremo iz grškega jogurta, po njem pa razporedite marelični preliv.
5. Z noževo konico naredite po prelivu marmorni vzorec ter sladico za nekaj ur postavite v zamrzovalnik, da se strdi.
6. Preden jo postrežete, jo temperirajte 10-15 minut. Hranite v zamrzovalniku.
Ta zanimivi recept je za nas pripravila @lasanja