Description
Sončnična semena so vsestransko uporabna in jih lahko preprosto vključimo v dnevno prehrano kot dodatek ali za popestritev jedi. Običajno se posipajo po solati, testeninah, kosmičih, mueslijih…, se dodajo testu za peko kruha, v namaze, smoothije, razne sladice ipd. Semena so še posebej okusna in lažje uporabna, če so popečena na ponvi brez olja in nato rahlo zmleta v možnarju.
Nekaj receptov s sončničnimi semeni
- Pečeni kosmiči s semeni
- Smoothie s semeni
- Pirin kruh s semeni
- Žitne ploščice
- Kurkumin smoothie s semeni
- Bombetke s semeni
- Focaccia s semeni
- Široki rezanci z zelenim pestom in sončničnimi semeni
- Solata z ajdo in sončničnimi semeni
O sončnicah
Sončnice so tiste rastline, ki nas razveseljujejo s svojimi čudovitimi zlato rumenimi cvetovi in verjetno ni nikogar, ki ne bi občudoval prekrasna polja sončnic. Sončnična semena rastejo v temnem ovoju in se jih pred uporabo še olušči. Nežno rjava oluščena semena so okusna, hrustljava in vsestransko uporabna. Zelo enostavno se lahko vključijo v vsakodnevno prehrano, iz sončničnih semen se stiska tudi olje.
Za stiskanje sončnic se lahko uporabi tako topli kot hladni način. Mi uporabljamo oba načina. Semena, ki jih stiskamo na hladen način, nam dajo sončnično hladno stiskano olje, ki je bolj svetlo rumene barve, milega okusa in je namenjeno hladni uporabi – npr. za solate, za namaze, omake ali za žvrkljanje. Po tradicionalni metodi praženja semen, pa dobimo sončnično olje, ki je temnejše rumene barve in aromatičnega okusa.