Description
Rženi kosmiči so odlični za začetek dneva v kombinaciji z mlekom ali jogurtom ter obogateni s sadjem, oreščki, medom. So tudi sestavni del našega priljubljenega izdelka 4 žitni kosmiči. Ržene kosmiče pa uporabljamo tudi za pripravo drugih slanih ali sladkih jedi.
Nekaj receptov z rženimi kosmiči
- Ržene palačinke s špinačo
- Fit fokača iz rženih kosmičev in čemaža
- Presne kroglice
Splošno o rži
Rž spada, kot večina žit, v družino trav. Izvor rži je dokaj neznan, je pa rž vsekakor eno mlajših žit. V srednjo Evorpo je rž prišla pred približno 2500 leti pr.n.št. kot mešanica emerja in navadne pšenice. Rimljani so rž opisovali kot manjvredno žito, težko prebavljivo ter za hrano številne rimske vojske neuporabno. Rž je enoletna, dokaj trpežna kultura. Ržena polja so modro-zelene barve in se dvigajo visoko nad drugimi žitaricami. Gojenje rži je bolj zahtevno od navadne pšenice. Danes se rž goji predvsem v Srednji in Vzhodni Evropi in na severu, zato je delež tega žita v svetovni pridelavi zelo majhen. Rž se večinoma goji kot krušno zrno in se uporablja za kosmičenje ali za mletje v rženo moko. Testo iz ržene moke je temnejše, bolj čvrsto in posebne arome. Ržena moka se najpogosteje uporablja za peko črnega kruha. Kruh iz rži je bolj kompakten in ima daljšo obstojnost ter se ne pokvari tako hitro kot običajni kruh. Rženi kruh je tudi bolj nasiten od navadnega pšeničnega kruha.