Description
PÅ¡enica se najpogosteje uporablja za mletje, lahko pa se tudi kosmiÄi.
Namig za pripravo
Splošno o pšenici
PÅ¡enica je nastala s kriÅŸanjem veÄ vrst ÅŸit in divje trave. Prvi gojeni vrsti sta bili enozrnica in dvozrnica na podroÄju »rodovitnega polmeseca« pred veÄ kot 10.000 leti pr.n.Å¡t. Navadna pÅ¡enica prihaja iz Äasov okrog 6.000 let pr.n.Å¡t. in se je kasneje Å¡irila v Severno Afriko in juÅŸno Sredozemlje. Dolga tisoÄletja je pridelava navadne pÅ¡enice zaostajala za pridelavo enozrnice, dvozrnice in jeÄmena. Uveljavila se je Å¡ele po 11. stoletju zaradi svoje donosnosti in priljubljenosti belega kruha. DanaÅ¡nja pÅ¡enica je gensko razmeroma oddaljena od tiste pÅ¡enice, ki je omenjena v zgodovinskih virih. Pridelava navadne pÅ¡enice je danes razÅ¡irjena po vsem svetu, kjer je le-to zaradi podnebja in rodovitnosti tal mogoÄe. Äe spremljamo obdobje zrelosti od Avstralije do BliÅŸnjega vzhoda, Evrope do Amerike, potem vidimo, da zaradi razliÄnih letnih Äasov vedno nekje na svetu ÅŸanjejo pÅ¡enico. PÅ¡enica se veÄinoma uporablja mleta v moko, zdrob ali otrobe.