Description
Konopljino olje je pridobljeno s hladnim stiskanjem semen ekološke industrijske konoplje.
Zaradi svoje ugodne sestave, vsebnosti omega 3 kislin in esencialnih maščobnih kislin je konopljino olje zelo hranljivo in zdravilno olje. Ima ogromno pozitivnih lastnosti, ki so odlične za preprečevanje številnih bolezni.
Konopljino olje je najbolje hraniti v temnem prostoru pri temperaturi okrog 10 °C in ga pri tej temperaturi tudi uživati – torej takšno, kot je: okusno, sveže in zdravo.
Najbolj primeren čas za uživanje je zjutraj na tešče – ena do dveh žlic olja.
Konopljino olje lahko uporabimo tudi v kulinariki, saj ima izrazit, a prijeten oreškast okus. Z njim lahko oplemenitimo že končane jedi ali pa ga uporabimo kot sestavino za pripravo raznih hladnih jedi: solat, prelivov, smoothijev, hladnih omak, namazov…
Po odprtju pa ga je potrebno vsekakor hraniti v hladilniku in porabiti v 3-4 tednih.
Nekaj receptov s konopljinim oljem
- Konopljin smoothie
- Čičerikin pire z konopljinim oljem
- Široki rezanci z zelenim pestom in konopljinim oljem
- Kakavovi keksi s sadno filo
Iz konoplje
Konoplja, ki izvira iz Azije, je rastlina, ki zraste tudi do 6 m visoko. Njena uporabnost je vsestranska. Uživajo se lahko tako oluščena semena, kot tudi olje, ki je edinstveno med jedilnimi olji s številnimi pozitivnimi lastnostmi za zdravje. Poleg konopljinega olja iz industrijske konoplje meljemo tudi konopljino moko, ki je odličen vir proteinov in zato enkratna za pripravo proteinskih napitkov. Konopljino moko lahko dodajamo tudi peki peciva in kruha ter jo uporabljamo za zgoščevanje juh in omak. Ostale moke lahko nadomešča nekje do 20%.