Description
Ajdovi široki rezanci so sušene testenine iz ekoloških sestavin brez jajc. So vsestransko uporabni kot samostojna jed ali kot priloga glavni jedi. Odlični so z različnimi omakami in pestom.
Nekaj receptov z ajdovimi širokimi rezanci
- Paprikaš z ajdovimi rezanci
- Ajdovi rezanci s kremno ÄŤesnovo omako
Splošno o ajdi
Ajdo nekako uvrščamo med žita, čeprav botanično ne spada med trave, kamor spada večina ostalih žit. V pokrajini ob reki Muri je ajda prisotna več stoletij, v narečju ji pravijo »hajdina«, kar izhjaja iz staronemškega poimenovanja za ajdo-Heide. V preteklosti je bila ajda pomemben vir dodatnega zaslužka za revno kmečko prebivalstvo, saj naj bi bila oproščena dajatve desetine. Danes je ajda zelo razširjena kultura, ki zaseda pomembno mesto na jedilnikih širom sveta.
Ajdo uporabljamo za mletje v ajdovo moko, najbolj pa za luščenje v ajdovo kašo, ki je priljubljena priloga glavnim jedem. Iz ajdove moke delamo poleg ajdovih širokih rezancev tudi ajdove jušne rezance.