Description
Ajdova moka je odlična za pripravo starih slovenskih jedi kot so ajdovi žganci, ajdov krapec ali ajdovi štruklji. Iz ajdove moke lahko spečemo tudi kruh, običajno v kombinaciji s kako drugo moko: npr. pirino polbelo, pšenično polbelo, pirino belo ali pšenično belo moko. Ajdova moka pa bo odlična tudi za pripravo palačink.
Ajda vsebuje veliko dragocenih zdravju koristnih sestavin. Čeprav ajda v osnovi ne vsebuje glutena, pa v procesu predelave in mletja lahko pride do vsebnosti sledi glutena..
Nekaj receptov z ajdovo moko
- Ajdovi žganci in segedi golaž
- Ajdov kruh brez gnetenja
- Ajdov kruh s sončnicami
- Štrudelj iz ajdove moke
Splošno o ajdi
Ajdo nekako uvrščamo med žita, čeprav botanično ne spada med trave, kamor spada večina ostalih žit. V pokrajini ob reki Muri je ajda prisotna več stoletij, v narečju ji pravijo »hajdina«, kar izhjaja iz staronemškega poimenovanja za ajdo-Heide. V preteklosti je bila ajda pomemben vir dodatnega zaslužka za revno kmečko prebivalstvo, saj naj bi bila oproščena dajatve desetine. Danes je ajda zelo razširjena kultura, ki zaseda pomembno mesto na jedilnikih širom sveta.
Ajdo uporabljamo za mletje v moko, najbolj pa za luščenje v ajdovo kašo, ki je priljubljena priloga glavnim jedem. Iz ajdove moke delamo tudi testenine brez jajc ajdove široke rezance in ajdove jušne rezance.