Sestavine za dva manjša hlebca:
- 750 g BIO pšenične bele moke
- 50 g raztopljenega surovega masla
- 2 raztepeni jajci
- 20 g kvasa
- 20 g sladkorja
- 20 g soli
- 2 dl toplega mleka
- 2,3 dl mlačne vode
- sezamova semena
Priprava:
Moko dajte v primerno posodo za gnetenje, naredite jamico ter dodajte kvas, sladkor in 50 ml mlačne vode. Pokrijte za 15 minut. Ko se naredi kvasec dodajte sol, jajci in maslo. Preostalo vodo zmešajte z mlekom ter počasi dolivajte v moko. Dobro zamesite testo in ga pustite počivati 1 uro. Medtem si pripravite pekač – najbolje bo, da ga obložite s peki papirjem. Po 1 uri testo ponovno dobro pregnetite in prerežite na polovico. Eno polovico pokrijte in dajte na toplo, drugo polovico pa razdelite na tri enake dele. Vsak del oblikujte v približno 30 cm dolg pramen, ga postavite na pekač enega poleg drugega ter spletite kito. Konce dobro stisnite. Na toplem pustite vzhajati 45 minut. Medtem po enakem postopku naredite pletenico še iz druge polovice testa.
Ogrejte pečico na 180°C. Testo premažite z rumenjakom in po želji posipajte s sezamovimi semeni. Pecite približno 25-35 minut, dokler pletenica ni zlato rumeno zapečena. Nato specite še drugo pletenico.
Dober tek!
Recept @vila_natura