Poleg potice se bo za Veliko noč prilegel tudi sladki velikonočni kruh, ki je čudovito mehak in puhast. Prilegel se bo tako za zajtrk, kot tudi kot sladica ob popoldanski kavici ali čaju. Lahko se pripravi en večji kruh ali celo več manjših kolačkov, ki bodo idealni za prigrizek ali za na pot. Mi smo za bolj zdravo verzijo dodali le malo sladkorja, kar lahko po želji spremenite.
Sestavine:
- 350 g BIO pšenične bele moke
- 150 g BIO durum moke
- 15g svežega kvasa
- 2 veliki žlici sladkorja + žlička sladkorja
- 220 ml mleka
- 60 g masla
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- 1 čajna žlička vanilje
- 1 čajna žlička ruma
- 1 žlica kisle smetane
- ½ žličke limonine lupine
- žlička soli
Priprava:
1. Mleko segrejte na sobno temperaturo, maslo raztopite.
2. Obe moki premešajte v posodi za gnetenje. Naredite jamico, v katero dodate kvas, žličko sladkorja in polovico mleka. Pustite 10 minut, da kvas naraste.
3. V ločeni posodi z mikserjem dobro zmiksajte preostalo mleko, raztopljeno maslo, jajce, oba rumenjaka, vaniljo, rum, smetano, limonino lupino in 2 žlici sladkorja.
4. Prilijte v posodo z moko in s kuhalnico dobro premešajte. Nato testo rahlo pregnetite, da dobite rahlo in gladko testo. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 1 uro.
5. Ko je testo vzhajano, ga malo pregnetite, nato pa poljubno naredite 1 pletenico, 2 manjša kolača ali več kolačkov.
6. Mi smo testo razdelili na tri enake dele. Vsak del oblikujte v daljše, ozke trakove in spletite pletenico. Dajte jo na pekač, ki ste ga prekrili s peki papirjem in vzhajajte še 30 minut.
7. Nato premažite z razžvrkljanim jajcem in posipajte s poljubnim posipom. Mi smo izbrali sončnična semena s sladkorjem, lahko se odločite tudi za mandljeve lističe ali grobi sladkor.
8. Pletenico pecite v prej ogreti pečici pri 180 ˚C približno 30-35 minut. Pečico ugasnite in pustite pečeno pletenico v pečici pri rahlo odprtih vratih še par minut. Nato jo vzamite iz pečice in popolnoma ohladite.