Tradicionalna pogača pomurske regije ima za osnovo mehko, rahlo in okusno kvašeno testo. Od kraja do kraja nosi drugačno ime ali se pripravlja z drugačnimi nadevi. Pri nas se je iz otroštva spominjamo take s skuto in jabolki. Po želji se ji lahko dodajo orehi ali pa se pogača pripravi samo s skuto.
Sestavine za testo:
- 300 g BIO pirine bele moke ali BIO pšenične bele moke
- 150 ml mleka
- 10 g kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 10 g soli
- 1 velika žlica masla
- 200 g grobe skute
- 1 žlica sladkorja
- 1 vanilj sladkor
- 1 jajce
- žličko limonine lupine
- 2 žlici mletih orehov
- 1 veliko jabolko
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce
- vaniljev sladkor
Sestavine na nadev:
Priprava:
V posodo presejemo moko. Naredimo jamico, v katero razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in prelijmo z mlačnim mlekom. Pustimo kakih 10 minut, da kvasec začne delovati. Medtem maslo raztopimo in ohladimo. Dodamo ga moki skupaj s soljo in dobro zamesimo. Pustimo, da vzhaja na toplem vsaj 1 uro (narasti mora za najmanj 1-krat). Medtem pripravimo namaz iz skute, sladkorja, vanilj sladkorja, jajca, limonine lupine in mletih orehov (po želji jih lahko nadomestimo z lešniki ali mandlji). Vse sestavine dobro premešamo.
Ko je testo dovolj vzhajano, ga razvaljamo v krog za par cm večje od pekača, da bomo kasneje lahko naredili rob. Testo prenesemo v pomaščeni pekač in pustimo še malo vzhajati. Po 15. minutah na testo damo skutni nadev, po njem pa potresemo naribano olupljeno jabolko. Prelijemo z razžvrkljanim jajcem, kateremu smo dodali kislo smetano in en vaniljev sladkor. Testo prepognemo malo čez nadev, da dobimo rob in damo v prej ogreto pečico.
Pečemo 40 minut pri 180 °C. Dobro ohladimo, nato potresemo z mletim sladkorjem razrežemo.
Namig: recept je primeren za peko v pekaču za pito. V kolikor želite večjo pogačo, sestavine podvojite.