KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Marelična pita


Sladko poletje nas obdarja s toliko čudovitega svežega sadja. Težko izberemo, katero sadje nam je ljubše, verjetno tudi za to, ker se za vsako sadje najde perfekten recept. Za domačo pito pa smo prepričani, da ni boljšega sadja kot so marelice. Nad marelično pito so namreč pri nas navdušeni čisto vsi.
V našem receptu za ni nič zapletenega, so le čudoviti okusi. Testo za pito smo naredili iz dveh odličnih ekoloških mok ter ga obložili s fantastično mandljevo kremo in aromatično marelično maso. To pito je vsekakor treba postreči s kepico sladoleda, najbolj se poda vaniljev sladoled, ki odlično harmonira s rahlo kiselkasto, osvežilno marelično maso.




Sestavine za testo:

  • 500 g BIO moke v razmerju po želji (BIO moka iz enozrnice in BIO pirina polbela moka)
  • 200 g finega sladkorja za peko
  • 160 g masla
  • 1 ČŽ pecilnega praška
  • 1 ČŽ naribana limonina lupina
  • 2 jajci


  • Mandljeva masa:

  • 50 g sladkorja v prahu
  • 50 g masla
  • 50 g mletih mandljev
  • 25 g moke
  • 1 jajce


  • Marelična masa:

  • 500 g marelic (lahko tudi več, ampak ne več kot 1 kg)
  • 100 g rjavega sladkorja ali 150 g za bolj sladko pito
  • 1/2 ČŽ tekoče vanilje ali vaniljevega sladkorja


  • Količina: 12 kosov

    Čas priprave: 2 h

    Velikost pekača: model za pito




    Priprava:

    1. Za pripravo svežega testa za pito boste rabili dobro uro, zato se ga lotite najprej.

    2. Vse sestavine za testo dajte v posodo, premešajte najprej s kuhalnico, nato nadaljujte z rokami. Pri testu za pito je pomembno, da ga čim manj gnetemo (ravno obratno kot pri pripravi testa za kruh), da ostane testo rahlo in krhko.

    3. Maso razdelite na dva dela 60:40 in vsak del zgnetite v kepo ter zavijte v folijo. Testo naj počiva v hladilnik vsaj pol ure.

    4. V tem času pripravite marelično maso. Marelice operite, jih razkoščičite in narežite na četrtine. Skupaj s sladkorjem in vaniljo pokuhajte 3-5 minut, odvisno od tega, kako zrele marelice imate. Nato maso ohladite.

    5. Zdaj pripravite mandljevo kremo. Maslo skupaj s sladkorjem stepite, da dobite penasto zmes. Dodajte jajce, dobro premešajte, na koncu dodajte še mandlje in moko ter ponovno premešajte.

    6. Pečico segrejte na 170°C. Večji del testa razvaljajte v krog. Položite ga v pekač za pito tako, da bodo robovi testa viseli čez pekač, testo na dnu lepo poravnajte, odvečno testo na robu pa odrežite.

    7. Na testo nadevajte najprej mandljevo maso, na njo pa še marelično. Marelice lahko lepo enakomerno v krogu nalagate z roko, lahko pa celotno marelično maso skupaj s sokom samo vlijete na mandljevo maso - pita bo tako še bolj sočna.

    8. Razvaljajte še drugi del testa in z nožem za pizzo razrežite na 1-2 cm široke trakove (širina traka je po vaši želji). Trakove nalagajte na marelično maso v obliki šahovnice. Po želji lahko trakove nato premažete z prelivom iz 1 rumenjaka in 2 žlic mleka.

    9. Pecite v prej ogreti pečici približno 35-45 minut.

    10. Ohladite in postrezite s kepico sladkorja.

    Zdaj pa samo še uživajte!

    * * *
    Recept @vila_natura
    * * *

    Dodaj odgovor