Pirin rižek je res odlična sestavina za pripravo raznih fit jedi. Kuhan rižek je prijetnega okusa. Pripravljen z zelenjavo ter začimbami je res odlična samostojna jed. Tudi priprava je hitra, saj pirinega rižka ni potrebno namakati.
Sestavine:
- 180g BIO pirinega rižka
- 1/2 hokaido buče
- 1 JŽ olivnega olja
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 60 ml belega vina
- jušna zelenjavna osnova
- 2 lovorova lista
- 1 žlica rastlinskega mleka
- 1/2 žličke mlete kumine
- sol in poper
Priprava:
Bučo dobro umijte, jo razpolovite in odstranite bučnice. Polovico dajte na pekač obložen s peki papirjem in pecite v pečici 40 minut.
Medtem pripravite rižoto. Olupite čebulo in česen ter ju na drobno nasekljajte. V loncu segrejte olivno olje, dodajte čebulo, sol in poper ter pražite 2-3 minute, da čebula postekleni. Dodajte strok česna ter pirin rižek ter ju na hitro popražite (1-2 minuti). Zalijte z vinom, pomešajte in počasi kuhajte par minut, dokler skoraj vsa tekočina ne izhlapi. Dolijte skodelico jušne osnove, dodajte še oba lovorova lista in kuhajte dokler tekočina ne izhlapi. Nato dolijte še eno skodelico jušne osnove in ponovno kuhajte, dokler tekočina ne izhlapi. Postopek ponavljajte približno 25 minut oziroma dokler rižek ni kuhan.
Ko je buča pečena, jo vzemite iz pečice in počakajte, da se malce ohladi. Nato z žlico postrgajte meso in ga dodajte v mikser skupaj z rastlinskim mlekom ter mleto kumino. Zmiksajte vse skupaj v pire in ga dodajte kuhanemu rižku.
Pomešajte in na hitro pokuhajte, a le še za minuto.
Recept je pripravila Eva Sušin