Ajdova kaša ni odlična le za prilogo glavni jedi, pač pa tudi za pripravo bogate juhe. Ajda ima namreč visoko hranilno vrednost in je polna antioksidantov, zato je zelo primerna sestavina za pripravo zdravih in okusnih obrokov.
Tokratna ajdova enolončnica je obogatena z muškatno bučo, kar ji da dodatno lahkotnost. Je zelo enostavna za pripravo in odličnega okusa, zato jo le pripravite, še posebej, če ste ljubitelji jedi na žlico.
Sestavine:
- 150g BIO ajdove kaše
- polovica maslene buče (približno 500g)
- 1 čebula
- 2 česnova stroka
- olivno olje
- 100 ml zelenjavne jušne osnove
- 100ml vode
- 150 ml smetane za kuhanje
- sveža špinača
- sol
- poper
Priprava:
1. Drobno nasekljamo čebulo in česen.
2. V loncu segrejemo olivno olje in prepražimo čebulo. Ko čebula postekleni, ji primešamo še česen.
3. Bučo narežemo na enako velike kocke in jo dodamo v posodo. Pražimo nekaj minut, da se rahlo zmehča.
4. Dodamo oprano ajdovo kašo in prelijemo z zelenjavno jušno osnovo.
5. Kuhamo nekaj minut in nato dodamo še toplo vodo.
6. Solimo in popramo po okusu (dodamo lahko po želji še kake začimbe: majaron, timijan…).
7. Pokrito kuhamo dobrih 10 minut.
8. Nato dodamo še smetano za kuhanje in svežo špinačo. Počakamo nekaj minut, da se špinača posede in zmehča.
Postrežemo s peteršiljem ali drobnjakom.
Recept je pripravila: @tajasgoods