KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Iz Bio jabolk in grozdja

Ko beseda nanese na stare sorte jablan, se marsikdo z nostalgijo v srcu spomni prijetnega, sočnega okusa teh jabolk. Spomin nas vrne v čas brezskrbnih otroških dni, plezanja po mogočnih drevesih in želje, doseči tisti najslajši sadež, ki se je skrival najvišje v krošnji. Naši otroci imajo to srečo, da lahko doživljajo to, o čemer drugi otroci izvedo le še iz pripovedovanj svojih babic in dedkov. Prve jablane so bile na našem travniku zasajene v 30. letih prejšnjega stoletja. Sadovnjak so skrbno ohranjale tri generacije naše družine in do danes se je ohranilo 35 visokodebelnih jablan.

Naš sadovnjak se lahko pohvali s pestrostjo sort: krivopecelj, bismark, butolenka, bobovec, šampanjska reneta, londonski peping.

Marko z jabolki

Jablane so nas leta in leta oskrbovale z ozimnico, in nam podarjale odličen domač sok, ki smo ga zmeraj radi postregli našim gostom. Kako so ga hvalili!

Sčasoma je v nas dozorelo spoznanje, da imajo ta jabolka res svoj čar in je to potrebno deliti. Na pot ekološkega kmetovanja, ki ji sledimo še danes, smo se tako podali prav z jabolčnim sokom in jabolčnim kisom.

Naš BIO 100% jabolčni sok pridobivamo izključno s 100% stiskanjem naših starih sort jabolk. Ker želimo, da ohrani vse pomembne hranilne snovi, ga ne filtriramo. Zato je nekoliko gostejši in ga je potrebno pred uporabo pretresti.

Iz teh jabolk pridobivamo tudi BIO aromatičen kis, ki ni odličen le na solati, priporočljiv je tudi na tešče s kozarcem tople vode.

Pozno septembra in v začetku oktobra je čas pobiranja grozdja. Tudi v osrčju Kapelskih goric, med terasami našega vinograda, diši v tem času po zrelem grozdju. Kot pred desetletji, je tudi danes trgatev praznik. To je srečanje različnih generacij, je priložnost za pripovedovanje zanimivih zgodb, veliko smeha in dobre hrane. Skoraj nič se ni spremenilo. Še vedno se vsak grozd skrbno odtrga, še vedno fantje svojo moškost kažejo v nošenju težkih püt, še vedno gospodar pregleda vsako košaro grozdja. Edino stroji so zamenjali ročno stiskanje grozdja. V našem vinogradu rodita sorti laški rizling in šipon, ki ju že nekaj let obdelujemo na ekološki način. Ko je grozdje popolnoma zrelo, se pobere in stisne v 100% naravni sok, ki je brez vseh dodatkov. Naš Bio grozdni sok je lepe zlato rumene barve, posebno fine arome in polnega okusa.