KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Bio oljnice

Oljnice so ena izmed zelo prisotnih kultur v prehrani človeka. Semena, pridobljena z ekološko pridelavo in olja, stisnjena iz takih kvalitetnih semen, so za zdravje pomembna.

sončnica
Konoplja

Gojenje teh okusnih majhnih semen sega že tisočletje nazaj in njihova kulinarična uporabnost je bila presenetljivo raznolika že v tistem času. Kot nam pove že samo ime, so semena pretežno uporabljali za stiskanje olja. To pa ni bila njihova edina uporabnost. Že od nekdaj so s semeni izboljševali razne jedi. V današnjem času, ko res cenimo zdravo kuhinjo, so semena nepogrešljiv dodatek, še posebej, če so pridelana na ekološki način. Uporabnost semen je vsestranska, biti moramo le pogumni in pustiti naši domišljiji proste roke. Bio lanena semena se pred uporaba zmeljejo, saj lahko le na tak način telo črpa vse koristne sestavine teh odličnih semen. Lepo se podajo v sadni solati, v mueslijih, smuthijih, za pripravo granole.... Bio sončnična semena so ena najbolj uporabnih semen v kulinariki. So odličen dodatek pri peki kruha: lahko jih popražena zamesimo v testo ali jih posipamo po vrhu, da bo hrustljava skorja še bolj mamljiva. Dodamo jih lahko tudi Bio bučnim semenom ter s tako mešanico popestrimo solato. Bučna semena so odlična tudi v delikatesnih namazih, lahko pa jih uživamo za grizljanje kot zdrav priboljšek. Ena najbolj iskanih oljnic je konoplja. Nekateri semena dodajajo v čokolado, mi pa iz konoplje meljemo Bio konopljino moko, ki je odlična popestritev pri peki kruha ali peciva skupaj v kombinaciji z drugimi mokami.

DRAGOCENA GURMANSKA OLJA

Na naši kmetiji že vrsto leto gojimo več različnih oljnice. Ne le buče, ki so stalnica na poljih v Pomurju, temveč gojimo tudi druge zanimive oljnice. Semena stiskamo v najboljša gurmanska olja, nekatera s hladnim, druga s toplim stiskanjem. Semena lanu, konoplje, oljne ogrščice in tudi sončnic stiskamo na hladen način, saj se v postopku hladnega stiskanja ohranijo najbolj dragocene sestavine. Iz naših ekoloških buč in tudi sončnic pa s tradicionalnim toplotnim stiskanjem pridobivamo 100% olji edinstvene arome.

Uporabnost olj je vsestranska. Nekatera so primerna le za hladno uporabno kot npr. naše BIO bučno, BIO laneno, BIO konopljino in BIO sončnično hladno stiskano olje. Z njimi pripravljamo solate, namaze, omake, prelive… Druga olja so primernejša za toplotno uporabo kot npr. naše BIO olje oljne ogrščice in BIO sončnično toplo stiskano olje. Služijo nam za kuhanje, pečenje in tudi cvrtje. Pri oljih pazimo na način shranjevanja, ki v veliki meri vpliva na trajnost olja. Najprimerneje je, da so stekleničke z olji na temnem in hladnem mestu, po odprtju pa shranjena na hladnem, najbolje v hladilniku. Pomembno je tudi, da stekleničke ne odpiramo prevečkrat in da jo po odprtju vedno dobro zapremo.

Naša olja iz ekoloških semen:

bučno olje

Najbolj razširjena vrsta buč v Sloveniji so buče golice. Hrustljava bučna semena ekološke pridelave so okusna ter zelo zdrava. Bučna semena so vsestransko uporabna, najpogosteje pa se uporabljajo za stiskanje v olje. Bučno olje je tradicija v slovenski kuhinji, še posebej v severovzhodnem delu države. Tradicionalna metoda pridobivanja olja je s praženjem semen. Naše bučno olje je 100% olje izključno ekoloških bučnih semen, brez katerihkoli drugih dodatkov, kar mu daje izjemno kvaliteto. Olje se največkrat uporablja za pripravo solat, v gurmanski kuhinji pa ga dodajajo pri pripravi juh, namazov, marinad, sladic, sladoleda...

konopljino olje

Konoplja, ki izvira iz Azije, je tudi do 6 m visoka rastlina. Njena uporabnost je vsestranska, saj je to zelo cenjena oljnica zaradi kvalitetnih semen, iz katerih se stiska olje, ki je edinstveno med jedilnimi olji. Zaradi svoje ugodne sestave ima konopljino olje pozitiven učinek. Konopljino olje ima izrazit, a prijeten oreškast okus. Najbolj primeren čas uživanja je zjutraj na tešče, saj se na ta način v telo najbolj absorbirajo vse koristne učinkovine v olju. Običajno se uživa ena do dve žlici zjutraj. Konopljino olje se lahko uporablja tudi za razne hladne jedi: solate, omake, namaze, pecivo… Olje je najbolje hraniti na temnem prostoru pri temperaturi okoli 10 °C in ga takšnega tudi uživati, saj se na tej temperaturi najbolje ohranijo vse pozitivne lastnosti tega olja.

laneno olje

Lan, ki s svojimi modro-vijoličnimi cvetovi krasi naša polja, je ena izmed najbolj uporabnih oljnic. V poletnih mesecih se cvetovi oblikujejo v zlato rjave šopke, v katerih se skrivajo drobna semena temno rjave barve. Semena je potrebno pred uporabo zmleti, saj lahko le na tak način telo črpa njihove koristne sestavine. Tako mleta semena se lahko uživa posipana po solati, v kosmičih ali s tekočimi jedmi. Iz lanenih semen pa se v postopku hladnega stikanja pridobiva tudi olje, ki se prišteva med najboljša rastlinska olja. Olje ima prijeten oreškast okus, je pa zelo občutljivo na zrak in svetlobo, zato je potrebna pri hrambi in uporabi dodatna pazljivost.

oljnao

Rumena polja, ki lepo cvetijo spomladi in v katerih brenči od čebel, so tista, na katerih raste oljna ogrščica. Ker je ena pomembnejših oljnic, jo gojimo tudi na naši kmetiji. Njena temna semena so odlična za stiskanje v olje. Edini primeren način stiskanja je hladen način, kjer temperatura olja ne preseže 40 °C. Na tak način sicer dobimo manjše količine olja, ki pa je veliko bolj kvalitetno. Olje oljne ogrščice je zelo koristno in veliko bolj obstojno od drugih olj, ki se uporabljajo pri kuhanju. Je eno tistih redkih rastlinskih olj, ki prenese visoke temperature in se ga lahko uporablja tudi večkrat.

sončnino

Sončnična semena so okusna, hrustljava in se lahko zelo enostavno vključijo v prehrano. Običajno se jih potrosi po solati ali vmesi v testo za kruh. Mleta se dodajo kosmičem, jogurtu, namazom… Iz sončničnih semen se stiska tudi olje. Pri nas uporabljamo oba načina. Semena, ki jih stiskamo na hladen način, nam dajo olje, ki je bolj bledo rumene barve in milega okusa in je namenjeno hladni uporabi. Po tradicionalni metodi praženja semen, pa dobimo olje temno rumene barve in aromatičnega okusa.

Iz Bio jabolk in grozdja →